Βρετανία: 13χρονη νίκησε τον καρκίνο χάρη σε μια νέα επαναστατική θεραπεία

Μία έφηβη με ανίατη και επιθετική μορφή λευχαιμίας θεραπεύτηκε στην πρώτη χρήση ενός επαναστατικου τύπου φαρμάκου. 

Όπως αναφέρει το BBC, στην περίπτωση της 13χρονης Αλίσα, όλες οι άλλες θεραπείες για τη λευχαιμία είχαν αποτύχει. Γι’αυτό και οι γιατροί στο νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street Hospital for Children του Λονδίνου χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία της μικρής γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προέρχονται από υγιή εθελοντή.

Σε 28 ημέρες παρουσίασε ύφεση, η οποία της επέτρεψε να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήματος, διευκρίνισαν αυτό το σαββατοκύριακο οι Βρετανοί ερευνητές στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Έξι μήνες αργότερα, η Αλίσα «είναι καλά» και έχει επιστρέψει στο σπίτι της στο Λέστερ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Base editing: Revolutionary therapy clears girl's incurable cancer
 Τον Μάιο του 2022, με μία νοσηλεύτρια της ερευνητικής ομάδας – Φωτ.: GREAT ORMOND STREET HOSPITAL 

Το χρονικό

Η 13χρονη Αλίσα από το Λέστερ είχε διαγνωστεί, τον Μάιο του 2021, με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία T.

Τα Τ λεμφοκύτταρατο 2021 που υποτίθεται είναι οι «φύλακες» του σώματος, καταπολεμούν τις απειλές και προστατεύουν από τους ιούς, έγιναν ανεξέλεγκτη απειλή για την Αλίσα. Ο καρκίνος της ήταν επιθετικός, με τις συμβατικές θεραπείες, κυρίως την χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών, να αποτυγχάνουν. 

Χωρίς πειραματική θεραπεία, η μόνη επιλογή που είχε απομείνει για την Αλίσα ήταν η παρηγορητική θεραπεία.

«Στο τέλος θα πέθαινα» λέει η ίδια, με τη μητέρα της, Κιόνα να θυμάται πως πέρυσι τα Χριστούγεννα έτρεμε από φόβο «πιστεύοντας πως ήταν τα τελευταία μας μαζί της». 

Base editing: Revolutionary therapy clears girl's incurable cancer
 Η Αλίσα πριν τη χημειοθεραπεία 

Παγκόσμια πρώτη

Η Αλίσα είναι η πρώτη ασθενής που γίνεται γνωστό ότι έλαβε τροποποιημένα T λεμφοκύτταρα, σημείωσε το νοσοκομείο. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χημική μετατροπή γραμμάτων του κώδικα DNA.

Οι ερευνητές του νοσοκομείου και αυτοί του University College London είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της χρήσης τροποποιημένων T λεμφοκυττάρων για την αντιμετώπιση λευχαιμιών σε B λεμφοκύτταρα το 2015.

Ωστόσο αυτά τα T λεμφοκύτταρα που είχαν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα κατέληξαν να σκοτώνουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, ωθώντας τους επιστήμονες να σκεφτούν άλλες λύσεις.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη του τρόπου με τον οποίο, με εξειδικευμένες ομάδες και υποδομές, μπορούμε να συνδυάσουμε τις τεχνολογίες αιχμής στο εργαστήριο με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο νοσοκομείο για τους ασθενείς», δήλωσε ο Ουασίμ Κάσιμ, σύμβουλος ανοσολόγος και καθηγητής στο GOSH.

Base editing: Revolutionary therapy clears girl's incurable cancer
 Η 13χρονη αποφάσισε να κόψει και να δωρίσει τα μαλλιά της όταν άρχισαν να πέφτουν με ταχείς ρυθμούς 

Αυτό «ανοίγει το δρόμο σε άλλες νέες θεραπείες και εν τέλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που νοσούν», πρόσθεσε. Η λευχαιμία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά.

Η Αλίσα δηλώνει σε ανακοίνωση ότι έκανε τη δοκιμή για τον εαυτό της, αλλά και για τα άλλα παιδιά που νοσούν.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αποδείξει ότι η έρευνα λειτουργεί και ότι θα μπορεί να προταθεί σε περισσότερα παιδιά», που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή, προσθέτει η μητέρα της η Κιόνα.