Χριστούγεννα αλά 2019 για τους Έλληνες – Γεμάτες οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία

Το εξωτερικό επιλέγουν οι συμπατριώτες μας παρά την ακρίβεια για τις ημέρες των εορτών – Στο 80% οι κρατήσεις εντός Ελλάδας

Περίοδο κανονικότητας για πρώτη φορά από το 2020, οπότε ξέσπασε η πανδημία, διανύουν οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας, με τις σχολικές εκδρομές αυτή την περίοδο και μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα να ενισχύουν τη ζήτηση και τις πληρότητες για την εορταστική περίοδο και να παραπέμπουν ήδη σε πολύ υψηλές κρατήσεις έως 80%, ειδικά για τα τριήμερα των γιορτών, τόσο στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς όσο και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ανακάμπτουν κι αυτά σταδιακά. 

Επιπλέον, για την εορταστική περίοδο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τα τουριστικά γραφεία αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες δείχνουν ότι οι Ελληνες, παρότι τους απασχολεί -και με το παραπάνω- η ακρίβεια, είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν φέτος και σε προορισμούς του εξωτερικού, με την πλειονότητα των πτήσεων να παρουσιάζει ήδη πληρότητα άνω του 90% τις εβδομάδες των εορτών.

«Η έντονη επιθυμία για ταξίδια, απόρροια της πανδημίας που εκδηλώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, συνεχίζεται και για την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς αυτή να έχει επηρεαστεί, μέχρι στιγμής, λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας», διαπιστώνουν οι τουριστικοί φορείς, χωρίς όμως να κρύβουν, από την άλλη μεριά, τον προβληματισμό τους για το πρώτο δίμηνο του νέου έτους. Τότε που θα έχει φανεί περισσότερο ο αντίκτυπος της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων στο εισόδημα – όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά συνολικά για όλη την Ευρώπη λόγω της χειμερινής περιόδου και των μεγαλύτερων δαπανών ενέργειας και θέρμανσης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας έχει προαναγγείλει ότι οι χειμερινοί προορισμοί θα ενισχυθούν και μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα κληρωθούν 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

xristoygenna-1
Λονδίνο

Ταξίδια (και) στο εξωτερικό

Επί του παρόντος, πάντως, και όσον αφορά τα ταξίδια εξωτερικού, το Λονδίνο είναι μακράν ο πρώτος προορισμός και ακολουθούν η Βιέννη, κλασικός προορισμός για τα Χριστούγεννα, και το Παρίσι. Φέτος, το ελληνικό κοινό έχει επιστρέψει και στα ταξιδιωτικά γραφεία κλείνοντας πακέτα είτε για λιγότερο κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, εκτός Ευρώπης, όπως το Ντουμπάι, που βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων ταξιδιωτών, είτε εντός Ευρώπης για πολύ ακριβούς προορισμούς όπως τη Φινλανδία το Ροβανιέμι, παρέα με τον… Αγιο Βασίλη: εκεί, τα πιο ακριβά 6ήμερα, με τιμές από 2.300-2.400 το άτομο και με αναχώρηση πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά, είναι προ πολλού εξαντλημένα στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία. 

Τα περισσότερα γραφεία σε αυτή τη φάση έχουν ήδη ξεπουλήσει τα πακέτα τους για την Ευρώπη, έστω και αν γενικότερα το κόστος μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 15%. Για τα οργανωμένα πακέτα εντός Ελλάδας (κυρίως οδικά, όπως είναι εύλογο για τους χειμερινούς προορισμούς), πηγές από ταξιδιωτικά γραφεία επισημαίνουν στο «ΘΕΜΑ» ότι είναι κοντά στα επίπεδα του 2019, αλλά ακόμη λίγο χαμηλότερα «ίσως γιατί οι Ελληνες επιλέγουν να ταξιδέψουν φέτος πολύ και στο εξωτερικό».

Από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών, η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική εταιρεία, η Aegean, έχει ήδη διαπιστώσει από τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού θετικό πρόσημο από τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η επιβατική κίνηση έφτασε και ξεπέρασε οριακά τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με το θετικό momentum να συνεχίζεται έως το τέλος της χρονιάς. Η εταιρεία, η οποία μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο ανοίγει με τη νέα μορφή τού Intra Schengen lounge στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», βλέπει για τις γιορτές φέτος ως πρώτο προορισμό από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Λονδίνο, ενώ ακολουθούν το Παρίσι, το Μόναχο, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η Γενεύη, το Μιλάνο και η Ρώμη.

Αντίστοιχες περίπου ήταν οι προτιμήσεις των Ελλήνων και προ κρίσης, τα Χριστούγεννα του 2019, με πρώτο προορισμό τότε το Παρίσι, με το Μιλάνο και το Λονδίνο να ακολουθούν. Από τη Θεσσαλονίκη φέτος στην πρώτη θέση έρχονται οι γερμανικοί προορισμοί (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ), με τη Λάρνακα να ακολουθεί. Στο δίκτυο εσωτερικού, στους προορισμούς με υψηλές πληρότητες λόγω και των εσωτερικών μετακινήσεων προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, είναι νησιά όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, αλλά και οι συνδέσεις με Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερα δημοφιλή τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη – Ρόδος. 

Με βάση τα στοιχεία από την έτερη εγχώρια αεροπορική, τη Sky Express, η οποία έχει κάνει εσχάτως σημαντικό άνοιγμα στο δίκτυο εξωτερικού εξυπηρετώντας σταθερά όλο τον χρόνο 8 διεθνείς προορισμούς (Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βρυξέλλες, Λάρνακα, Μιλάνο, Μόναχο, Σόφια), πέραν των 34 στο δίκτυο εσωτερικού, όπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» πηγές από την εταιρεία, οι κρατήσεις για τους προορισμούς του εξωτερικού «είχαν ξεκινήσει δυναμικά ήδη από τον Σεπτέμβρη, με την πλειονότητα των πτήσεων τώρα να έχει πληρότητα άνω του 90%».

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών εστιάζονται στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε πιο κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπου προστέθηκαν δρομολόγια για τις γιορτές, όπως η Βουδαπέστη, η Βιέννη, η Πράγα και η Μπρατισλάβα. Η ζήτηση είναι κατανεμημένη σε όλη την περίοδο των εορτών μέχρι και τα Φώτα, ενώ οι μέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι, όπως είναι εύλογο, αυτές λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, από τις 22 έως και τις 24 Δεκεμβρίου. Στα δρομολόγια εσωτερικού υπήρχε έντονη ζήτηση από τον Οκτώβριο, η οποία κορυφώθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να είναι πρώτοι προορισμοί για την περίοδο των Χριστουγέννων.

xristoygenna-4
Ντουμπάι
xristoygenna-5

Οι προορισμοί εσωτερικού

Και πράγματι, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, με την Αθήνα να διατηρεί προβάδισμα. Οι κρατήσεις για τις γιορτές, ειδικά στα ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης, δείχνουν ότι επιστρέφει η κανονικότητα προ COVID-19, όταν οι Eλληνες από την περιφέρεια έρχονταν για την περίοδο των γιορτών στην πρωτεύουσα.

Επιπλέον, μέσα στον Δεκέμβριο προστίθενται δρομολόγια και από διάφορες αεροπορικές, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από την Κύπρο, της Tus Airways, που κάνει την εκκίνηση νέων πτήσεων στις 14 Δεκεμβρίου για το δρομολόγιο Αθήνα – Τελ Αβίβ προκειμένου να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση από το Ισραήλ, και της Cyprus Αirways, οι επιτελείς της οποίας διαπιστώνουν ότι «η ζήτηση για τις υπηρεσίες μας έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και γι’ αυτό αυξάνουμε τη χωρητικότητα για τις γιορτές», με την Αθήνα να περιλαμβάνεται μαζί με το Παρίσι και το Ερεβάν στους προορισμούς που προστίθενται πτήσεις για τα Χριστούγεννα. 

Στη Θεσσαλονίκη οι σχολικές εκδρομές συνεχίζονται τώρα έως και την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ για τις γιορτές, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς είναι ψηλότερα σε ζήτηση από αυτό των Χριστουγέννων.

Ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή, με βάση τις προκρατήσεις, ότι οι πληρότητες για το δεκαπενθήμερο των γιορτών είναι στο 70% και ειδικά για τα τριήμερα στο 80%. Πάντως, ο κλάδος δεν έχει πάψει να εκφράζει την αγωνία του για τα αυξημένα λειτουργικά κόστη που συνεπάγεται συνολικά ο φετινός χειμώνας -πέρα από τα τριήμερα- ειδικά για τις 1.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και αυτές κυρίως στον ορεινό όγκο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Στους προορισμούς ανά την Ελλάδα, οι τιμές είναι εκ των πραγμάτων υψηλότερες λόγω του αυξημένου κόστους σε ενέργεια και πρώτες ύλες, αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί τους Ελληνες που κινήθηκαν μάλιστα φέτος από νωρίς προκειμένου να κλείσουν δωμάτια. Αυτό συνέβη στους προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας, από τους πλέον δημοφιλείς γι’ αυτή την περίοδο, όπου οι κρατήσεις για την εορταστική περίοδο ξεκίνησαν φέτος από νωρίς τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τώρα να είναι ελάχιστα τα δωμάτια που απομένουν.

xristoygenna-3
Αθήνα

Σε σχέση με τις τιμές, ο πιο ακριβός προορισμός με βάση σχετική έρευνα που έκανε νωρίτερα τον Νοέμβριο η online πλατφόρμα σύγκρισης τιμών Pricefox.gr, για τις τιμές των καταλυμάτων, ανά την Ελλάδα την περίοδο 23-27 Δεκεμβρίου 2023 η Αράχωβα παραμένει η πιο ακριβή σε όλη την Ελλάδα, με τους ταξιδιώτες να καλούνται να πληρώσουν από 150 έως και 1.600 ευρώ, ανά διανυκτέρευση και τον μέσο όρο να αντιστοιχεί σε 407 ευρώ.

Με πολύ υψηλές πληρότητες, στο 80%-90%, κινούνται ήδη οι προορισμοί όπου λειτουργούν τα θεματικά πάρκα, όπως η Δράμα αλλά και τα Τρίκαλα, όπου μάλιστα οι κρατήσεις στα καταλύματα φέτος ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Αντίστοιχες, με ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το 90% σε κάποια καταλύματα, είναι οι πληρότητες στον Νομό Ιωαννίνων, σε Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Τζουμέρκα κ.ά., όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, προσθέτοντας ότι «ο προορισμός θα αγγίξει το 100% πλησιάζοντας προς τις γιορτές.

Αυτή τη στιγμή η επισκεψιμότητα είναι περισσότερο για τις μέρες των Χριστουγέννων και λιγότερο για την Πρωτοχρονιά, με τους Ελληνες να κλείνουν 4-5 μέρες, προερχόμενοι κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι τιμές υπολογίζεται ότι είναι με μια προσαύξηση έως 10% λόγω ενεργειακού κόστους και πληθωρισμού. Σε αυτή τη φάση έχουμε ακόμη τις σχολικές εκδρομές που έχουν λειτουργήσει θετικά για τη ζήτηση στα ξενοδοχεία της πόλης των Ιωαννίνων και θα συνεχιστούν και την περίοδο από τον Ιανουάριο και μετά. Επιπλέον, αναμένουμε και τα πρώτα χιόνια για να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου, που είναι και το νεότερο στην Ελλάδα».

Στο Πήλιο και στον Βόλο, με βάση τα στοιχεία, «πάει καλά η περίοδος των Χριστουγέννων», όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, με τις προκρατήσεις να είναι ήδη στο 70% και παραπάνω και τις εκτιμήσεις για τις γιορτές να ανεβαίνουν στο 100%. «Η περιοχή μας είναι, παραδοσιακά, προορισμός για την περίοδο των γιορτών και φέτος ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Αγριά κ.α. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα λειτουργικά κόστη -και παρά τις επιδοτήσεις από την Πολιτεία- παραμένουν πολύ υψηλά».

Sold out η νυχτερινή διασκέδαση για τις γιορτές

«Και χρηματιστές να ήμασταν, κάποια στιγμή το κινητό μας θα σταμάταγε να χτυπάει. Αυτό που γίνεται φέτος έχω να το ζήσω από από το 2008», έλεγε προ ημερών μετρ μεγάλου νυχτερινού κέντρου, o οποίος δέχεται πάνω από τριακόσια τηλεφωνήματα καθημερινά για κρατήσεις. 

Το ίδιο συμβαίνει με την πλειονότητα των συναδέλφων του στην αθηναϊκή νύχτα, που κατακλύζονται από εκατοντάδες κλήσεις για τραπέζια. Κάποια μαγαζιά είναι ήδη sold out για τις ημέρες των εορτών -παρά το γεγονός ότι προβλέπονται προσαυξήσεις 10%-20% για κάθε παρέα-, ενώ άλλα ανακοινώνουν ήδη από την Τρίτη «κρατήσεις τέλος» για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. 

Οι άνθρωποι του χώρου αποδίδουν ως έναν βαθμό το φετινό ρεκόρ προσέλευσης στη νυχτερινή διασκέδαση στην πανδημία, αφού τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η καραντίνα και στη συνέχεια τα περιοριστικά μέτρα που δημιούργησαν μια δίψα για nightlife. 

Το ζήτημα όμως που απασχολεί την «πιάτσα» είναι η «επόμενη μέρα» μετά την έλευση του νέου χρόνου, όταν όλοι, πλην ελαχίστων, θα έχουν στεγνώσει οικονομικά μέσα στις γιορτές.