Ελληνοτουρκικά: Απειλές αλά… Βόρεια Κορέα κατά της Ελλάδας από την Άγκυρα και τον Ερντογάν

Άμεση απάντηση Αθήνας και Ουάσιγκτον στις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου πως θα «χτυπήσει» με πυραύλους Tayfun την Αθήνα

«Απογοητευμένο» δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις νέες προκλητικές απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για … πυραυλική επίθεση κατά της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τοποθετήθηκε άμεσα και ξεκάθαρα στην πολεμική ρητορική του Ερντογάν κατά της χώρας μας, που έφτασε στο σημείο να απειλήσει πως θα χτυπήσει την Αθήνα με τους -εγχώριας παραγωγής- πυραύλους Tayfun.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις και δεν θα βοηθήσει κανέναν» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει προκλητικά πως εάν η Ελλάδα δεν «καθίσει» ήσυχα με τα νησιά, δηλαδή δεν σταματήσει να τα εξοπλίζει με αμερικανικά όπλα και δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση τους, η Τουρκία «δεν θα κάτσει να μαζεύει αχλάδια» αλλά οι πύραυλοι Τayfun «θα χτυπήσουν φυσικά» -όπως είπε- την Αθήνα.

«Η παραγωγή Tayfun τρομάζει τους Έλληνες φυσικά. Λες Tayfun και ο Έλληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Ε, θα τη χτυπήσει φυσικά! Αν δεν καθίσεις ήσυχα, αν προσπαθείς να αγοράσεις πράγματα από την Αμερική για τα νησιά, από εδώ κι από εκεί. Mια χώρα όπως η Τουρκία μάλλον δεν θα κάτσει να μαζεύει αχλάδια, κάτι πρέπει να κάνει» δήλωσε απροκάλυπτα ο Τούρκος πρόεδρος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, που τον παρομοίασε -έμμεσα- με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν.

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τονίζοντας με νόημα πως: «Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Tην ίδια ώρα, και ακολουθώντας πιστά την γραμμή Ερντογάν, νέες απειλές κατά της Αθήνας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προειδοποιώντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει «κάποιο τετελεσμένο γεγονός» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιχειρώντας -για μία ακόμη- φορά, να παρουσιάσει το «άσπρο» ως … «μαύρο», ο Ακάρ δήλωσε πως: «Η Ελλάδα με ανορθολογικές, παράλογες και παράνομες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αυξήσει την ένταση. Στις κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες που κάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας δίνεται η απαραίτητη απάντηση τόσο διπλωματικά όσο και στο πεδίο» δήλωσε.

Ο ίδιος κάλεσε εκ νέους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς να εγκαταλείψουν «τις αδιάλλακτες και προκλητικές συμπεριφορές τους» κατά της Τουρκίας, ζητώντας τους να επικεντρωθούν στην επίλυση των διμερών προβλημάτων σύμφωνα βέβαια με την ατζέντα της Τουρκίας«Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Η προσδοκία μας από κάποιους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς, είναι να τερματίσουν την αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά πού γίνεται με σκοπούς εσωτερικής πολιτικής, να εστιάσουν στην μέσω διαλόγου επίλυση των προβλημάτων και να πάρουν μαθήματα από την ιστορία. Όσοι θέλουν ένα καλό μέλλον πρέπει να τερματίσουν τα λάθη του χτες και του σήμερα»δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.