Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται η επιδότηση, αλλαγές στην επιταγή ακρίβειας

Προς παράταση οδεύει η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ υπό νέα μορφή και μηναία θα είναι η επιταγή ακρίβειας.

Οι εν λόγω αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και την επιταγή ακρίβειας, έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προθέσεων της κυβέρνησης για τις πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.

Το περίγραμμα των προθέσεων αυτών, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχουν ήδη ενσωματωθεί μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, αλλά και αποθεματικό 1 δισ. ευρώ για νέες ενισχύσεις, με προτεραιότητα στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η χάραξη του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε κάποιες διεθνείς παραδοχές, όπως ότι το 2023 η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στο εύρος των 120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αλλά και ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα διαμορφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και μερικές από τις παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν το Σάββατο το βράδυ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία εξ αυτών είναι η παράταση της επιδότησης στην αντλία των 25 λεπτών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Και μπορεί μεν η τιμή να έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από τα περυσινά επίπεδα, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει την σημερινή κατάσταση. Οι βενζινοπώλες μάλιστα με επιστολή τους ζητούν το μέτρο να παραταθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, αφού με βάση τα ισχύοντα λήγει στο τέλος του έτους η επιδότηση.

Ένα ακόμη σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ακρίβειας στους ευάλωτους με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για όσο διάστημα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. Το ποσό της ενίσχυσης αναμένεται, αν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση, να κυμανθεί στα 150-200 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις για το επόμενο έτος, προσδιορίζονται σε συνολικό ύψος 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορούν κυρίως μέτρα ελάφρυνσης στο σκέλος των φόρων, αλλά και ασφαλιστικού χαρακτήρα όπως:

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Κατάργηση -σε μόνιμη βάση- της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023. Το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 1,24 δισ. Ευρώ.
  • Μόνιμη διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ.
  • Διατήρηση και για το 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο με δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023, καθώς και επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» με δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους: Εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023, με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  • Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας: Επεκτείνεται από το 2023 το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ και η στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας, χορηγείται αυξημένο επίδομα στέγασης (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).
  • Μισθολογικά: Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023).
  • Τουρισμός: Παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023.