Ανεβαίνει ξανά το πετρέλαιο, «καλπάζει» το ρεύμα – Έρχεται νέο κύμα αύξησης των τιμών

Αλλαγή σκηνικού για μία ακόμη φορά στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ στον χορό των αυξημένων τιμών μπαίνει για μία ακόμη φορά η χονδρική τιμή του ρεύματος που πραγματικά … καλπάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Ο διπλός αυτός κλοιός, πετρελαίου και ρεύματος, στον οποίο τείνει να βρεθεί εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, προκαλεί εύλογη ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο μάλιστα που υπήρχε εύλογη ικανοποίηση για την πορεία των λιανικών τιμών στην αντλία που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα προ του πολέμου επίπεδα.

Χθες πάντως οι τιμές στο Brent βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα σε ανοδικό κύκλο υπερβαίνοντας ξανά το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις από αναλυτές ότι μπορεί να βρεθούν εκ νέου στα 90 δολάρια.

Νεό σοκ από τις τιμές του ρεύματος

Αναφορικά με την χονδρική τιμή ρεύματος, εκτινάχθηκε χθες στα επίπεδα των 399,36 ευρώ η MWh>, ενώ και στην Ευρώπη οι τιμές καλπάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία, στις περισσότερες χώρες η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τα 400 ευρώ η MWh.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές λιανικής που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και θα αφορούν τον Ιανουάριο, θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν τον Δεκέμβριο. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει πολλά για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, εντούτοις για τις επιχειρήσεις και τον κρατικό κορβανά είναι μία άσχημη εξέλιξη, αφού θα ξοδέψουν και οι δύο περισσότερα.

Η βενζίνη και το πετρέλαιο στην αντλία

Πάντως και χθες οι λιανικές τιμές των καυσίμων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Η τιμή της βενζίνης στην Αττική προσεγγίζει το 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ δέκα χαμηλότερα είναι η τιμή για το diesel κίνησης. Το πετρέλαιο θέρμανσης προσεγγίζει το 1 ευρώ και όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το προσεχές Σάββατο αναφορικά με το αν θα παραταθεί και για πόσο χρονικό διάστημα η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Χθες η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές βρίσκεται μία ανάσα από το 81 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από 48 ώρες η τιμή του «μαύρου χρυσού», έχει κερδίσει πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κίνηση προς νέα υψηλά επίπεδα.

Βασική αιτία είναι ότι βασικός αγωγός μεταφοράς πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα διέκοψε τη λειτουργία του στις ΗΠΑ, ενώ η ανοδική τάση ενισχύεται από τις απειλές της Ρωσίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές για αύξηση της ζήτησης.

Ο αγωγός παραμένει κλειστός μετά από διαρροή που παρατηρήθηκε το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. Συνδέει κοιτάσματα στον Καναδά με διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε διαρροή. Έχει μεταφέρει περισσότερο αργό από οποιονδήποτε άλλο αγωγό σε αμερικανική γη τα τελευταία 12 χρόνια.

Η καναδική εταιρεία TC Energy, που τον εκμεταλλεύεται, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει σχέδιο για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν, κατά μέσο όρο, ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές του του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες λόγω των ανησυχιών ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα, βάζοντας τις τιμές σε πτωτική τροχιά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές είχαν ανέβει πάνω από τα 120 δολάρια, αλλά εν συνεχεία ο φόβος για ύφεση για στην παγκόσμια οικονομία άρχισαν να πιέζουν τις τιμές και πριν από δύο ημέρα υποχώρησαν στα επίπεδα των 75 δολαρίων.

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση 23% στην τιμή του βαρελιού

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από διεθνείς οίκους το Brent θα μπορούσε να δει εκ νέου τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι, ειδικά αν φανεί φως στην άκρη του τούνελ.

Αυτό με τους αναλυτές της Bank of America, τους οποίους επικαλείται το Reuters, το Brent θα μπορούσε να ανακάμψει σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα για να ανέλθει μέσα στους επόμενους 12 έως 36 μήνες στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αναλυτές της BofA στηρίζουν την εκτίμησή τους, στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να «φρενάρει» την επιθετική της πολιτική αύξησης των επιτοκίων, εξέλιξη που θα μπορούσε να επαναφέρει τη ζήτηση και να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, και στην επίδραση που θα έχει ένα «επιτυχές» οικονομικό άνοιγμα της Κίνας.