Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Zuzana Caputova με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

ΝΔ και Μητσοτάκη (με κάθε σενάριο) επιλέγουν οι Ελληνες

Καταστροφικές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι οι δεύτερες κάλπες, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα – Με διψήφιο ποσοστό ήττας φλερτάρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης συνήθιζε να λέει πως η κάλπη είναι σαν την γκαστρωμένη γυναίκα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα βγάλει. Το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ αν θα σχολίαζε τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν θα τολμούσε να επαναλάβει τη χαρακτηριστική δήλωση. Η κάλπη είναι μεν γκαστρωμένη, όμως όλοι γνωρίζουν πως θα βγάλει Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη κι εκείνο που είναι πρώιμο ακόμα να εκτιμηθεί, καθώς δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι η αυτοδυναμία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν όλες ανεξαιρέτως οι έρευνες των δημοσκοπικών εταιρειών, αλλά κυρίως πως και τα ποσοστά των κομμάτων –με εξαίρεση τα μικρά– είναι παρόμοια.

Τις τελευταίες μέρες τρεις νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύθηκαν: από Pulse, Interview και GPO. Και στις τρεις η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία (στον δεύτερο γύρο) με το μικρότερο ποσοστό να είναι 32,2% και το υψηλότερο 33%. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του παραμένουν στάσιμα μεταξύ 24 και 25,8%. Η εγκυρότητα και των τριών μετρήσεων εντοπίζεται στα ποσοστά των άλλων κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται στο 10% σε όλες (πληρώνοντας την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας και ατολμίας αλλά και τα λάθη στρατηγικής του Νίκου Ανδρουλάκη). Και οι τρεις καταγράφουν τους αναποφάσιστους στο 10%, ποσοστό αρκετά υψηλό, όχι όμως σε επίπεδο που να απειλεί την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας καθώς θα απαιτείτο όλοι να κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαρροές.

Χωρίς εκπλήξεις

Λίγους μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας, η διαφορά των περίπου 8 μονάδων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και εκείνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνο δικλίδα ασφαλείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά συνδυαστικά με την παράσταση νίκης –στην οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταλληλότητα– όλα δείχνουν πως η εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να κρύβει εκπλήξεις ακόμα και αν το κόμμα της Κουμουνδούρου δείξει μεγάλη συσπείρωση.

Σχετικό μάλιστα ερώτημα της Pulse καταγράφει την τάση που επικρατεί υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ποιος από τους επόμενους αρχηγούς μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης» ερωτώνται οι συμμετέχοντες και αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στον κεντρώο χώρο: το 46% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων, το 81% των κεντροδεξιών, το 57% των δεξιών αλλά ακόμα και το 16% των κεντροαριστερών «ψηφίζουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ερώτημα όμως αυτό αποκαλύπτει και τον πονοκέφαλο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει καταφέρει έναν και πλέον χρόνο μετά την εκλογή του να καταθέσει πολιτική ταυτότητα και πρόταση: ακόμα και στον κεντρώο χώρο υστερεί του Αλέξη Τσίπρα.

Χαμένος παντού

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υστερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα ποιοτικά στοιχεία καθώς δεν αποτυπώνεται τομέας στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας να προηγείται, ενώ τα ποσοστά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν χειμερινές θερμοκρασίες Νευροκοπίου!

Η αποτυχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν εναλλακτική πολιτική πρόταση αποτυπώνεται και στο ερώτημα για την επόμενη κυβέρνηση. Το 41% των ερωτηθέντων θέλει στο τιμόνι της χώρας να βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία –είτε πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας είτε για αυτοδύναμη– έναντι μόλις 32% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα αυτό δικαιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επαναλαμβάνει σε δηλώσεις του πως η αυτοδυναμία είναι πρώτιστος στόχος ενώ όταν ερωτάται για συνεργασίες αποφεύγει να αναφερθεί σε κόμματα και κάνει λόγο για συνεργασίες σε επίπεδο προσώπων. Τακτική που ήδη ακολουθεί από την εκλογή του το 2019, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν διστάζει να αξιοποιήσει όλα τα υγιή στοιχεία του πολιτικού συστήματος δίχως να υπολογίζει την κομματική τους προέλευση.

Εξετάζοντας τη διαχρονική πορεία των δημοσκοπήσεων, το γεγονός πως στα τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει περίπου 2 μονάδες από τις εκλογές του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά να κερδίζει μόλις 1 και να παγιώνεται σε αυτά τα ποσοστά, δείχνει πως οι εκλογές έχουν κριθεί πριν καν στηθούν οι κάλπες. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εισροής ψηφοφόρων που ανέρχεται στο 7,5%.

Επανάληψη του 2019 για την Κουμουνδούρου

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα (αλλά και του ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή) στις πρώτες εκλογές δικαιολογείται από τις προθέσεις των ψηφοφόρων στις δεύτερες κάλπες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview, μια δεύτερη αναμέτρηση θα λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ να ηττάται με περίπου 10 μονάδες διαφορά, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες στην Κουμουνδούρου.

Συνέπειες όμως θα έχει και σε όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ, το οποίο προβλέπεται να βγει ενισχυμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα κερδίσει περίπου 1,5 μονάδα σε βάρος κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες θα βρεθεί εκτός Βουλής, η Νέα Δημοκρατία όμως θα ξεπεράσει το 35% αποδεκατίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μένει με ποσοστά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2019. Στην περίπτωση αυτήν ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να υποχρεωθεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη Νέα Δημοκρατία, σενάριο που φαίνεται να επιθυμεί και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.