Tουρκία: Το ψευδοκράτος ζητά μερίδιο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο

«Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez

Μερίδιο από το Κυπριακό κοίτασμα που εντοπίστηκε στο 6ο οικόπεδο ζήτησε o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Dönmez είπε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έκαναν τις απαραίτητες  αξιολογήσεις σχετικά με αυτό. «Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους. Θεωρούμε ότι ενέργειες που γίνονται αγνοώντας τη μία πλευρά δεν είναι δίκαιες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του.

Ο Φ. Ντονμέζ προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής.

Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Στο παιχνίδι και η Αίγυπτος 

Στο ενεργειακό παιχνίδι εισέρχεται για τα καλά και η Αίγυπτος, η οποία μετά την «σφήνα» της στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σήμερα προκήρυξε έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. 

Συγκεκριμένα το Κάϊρο προχώρησε σε προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νείλου και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας σε 12 μπλοκ, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών είναι η 30ή Απριλίου 2023.