Σεισμός στην Εύβοια: Συγκαλείται η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου – Ανησυχούν οι ειδικοί

Συγκαλείται η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Εύβοια το μεσημέρι της Τετάρτης, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις. Είχε προηγηθεί σχετική επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη.

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, έπειτα από τον σεισμό. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή.

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Εύβοια αλλά και σε περιοχές της Αττικής, όπου έγινε αισθητός. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν κι άλλες σεισμικές δονήσεις μικρότερης έντασης, έως και 3,5 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς η μοναδική αναφορά περί ζημιών, αφορά σε ένα κατάστημα ρουχισμού στα Ψαχνά στο οποίο έσπασαν οι τζαμαρίες.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών και να αξιολογηθεί η κατάσταση, συμπλήρωσε ο κ. Ψαθάς.

Σύμφωνα με το evima.gr, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια στο κέντρο των Ψαχνών, ενώ έσπασαν πλακάκια σε αυλές σπιτιών και υπάρχουν ρωγμές σε διάφορα σπίτια στον Πισσώνα και Αγία Τριάδα. Επίσης, αυτοκίνητα υπέστησαν μικρές ζημιές από πτώση σοβάδων.

Λέκκας στο enikos.gr: «Γνωστό το ρήγμα»

Μιλώντας στο enikos.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ προήλθε από γνωστό ρήγμα.

«Ο σεισμός είναι 5,1 Ρίχτερ. Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει προκαλέσει ζημιές. Πάμε τώρα στην περιοχή για να δούμε από κοντά τι έχει γίνει» σημείωσε.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους σεισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στο enikos.gr: «Κουνήθηκε όλη η περιοχή»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπάνος, ανέφερε στο enikos.gr πως η περιοχή της Εύβοιας κουνήθηκε πάρα πολύ από τον σεισμό, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

«Κουνήθηκε όλη η περιοχή. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί όλο το δίκτυο με δημάρχους και αντιδημάρχους της περιοχής για να έχουμε μια εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται για τις ζημιές» είπε χαρακτηριστικά.

Παπαδόπουλος στο enikos.gr: Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ζήτησε νωρίτερα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr. «Ο σεισμός έγινε στα Ψαχνά, στην Κεντρική Εύβοια, σε διαφορετική περιοχή από εκείνη που έδινε σεισμούς το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη Νότια Εύβοια», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο πρόκειται για άλλη εστία, «η οποία βρίσκεται κοντά στη Χαλκίδα και επειδή η ενεργοποίηση της νέας εστίας βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η εστία που έδωσε τον σεισμό δεν είναι ίδια με εκείνη των προηγούμενων σεισμικών δονήσεων στη Νότια Εύβοια, όμως, δεν είναι άγνωστη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε δώσει ξανά σεισμό το 2003 μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Όπως διευκρίνισε «παρακολουθούμε τη μετασεισμική δραστηριότητα» και συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο σεισμό».

Παπαζάχος: Προσοχή, αλλά όχι πανικός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος τόνισε πως χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  κ. Παπαζάχος τόνισε ότι είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».