Η Βραζιλία αποχαιρέτησε τον θρύλο Πελέ

Στην αιωνιότητα πέρασε από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 ο Πελέ, με πλήθος Βραζιλιάνων να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.

Η σορός του Πελέ θα βρίσκεται πλέον στο Μνημείο Οικουμενικής Νεκρόπολης («Ecumenical Memorial Necropolis». Πριν φτάσει εκεί, το φέρετρο του «βασιλιά» ταξίδεψε στους δρόμους της πόλης-λιμάνι Σάντος, του Σάο Πάολο, συνοδεία πλήθους κόσμου, μετά το τέλος της αγρυπνίας, στο γήπεδο «Vila Belmiro», όπου βρέθηκαν περισσότεροι από 230.000 φίλαθλοι.

Το μαύρο φέρετρο, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό και καλυμμένο με ένα πέπλο από τούλι, αποκαλύπτοντας μόνο το πρόσωπο του νεκρού, έκλεισε στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Αμέσως μετά βγήκε από το γήπεδο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός έκλαιγε συνέχεια.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω σε ένα ανοικτό πυροσβεστικό όχημα και η σορός καλύφθηκε με δύο σημαίες, αυτή της Βραζιλίας και αυτή της Σάντος.

Πλήθος κόσμου στη νεκρική πομπή του Πελέ μέχρι τον τόπο της ταφής του

Η πομπή έφυγε από το «Vila Belmiro» για μια διαδρομή 7 χιλιομέτρων προς την παραλία της πόλης, η οποία είναι παραθαλάσσιο θέρετρο και το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Αμερικής. Στη συνέχεια πέρασε από το σπίτι της μητέρας του, Σελέστ Αράντες. Σε ηλικία 100 ετών, η μητέρα του Πελέ δεν γνωρίζει ότι ο γιος της πέθανε.

Η πομπή σταμάτησε για λίγα λεπτά έξω από το σπίτι της μητέρας του Πελέ, όπου τα πλήθη στους δρόμους χειροκροτούσαν. Η αδελφή του Βραζιλιάνου θρύλου παρακολουθούσε δακρυσμένη από ένα μπαλκόνι. Σε όλη τη διαδρομή τιμητική φρουρά οπαδών χειροκροτούσε το πέρασμα του πυροσβεστικού οχήματος. Κάποιοι τραγούδησαν: «Χίλια γκολ, είναι μόνον ο Πελέ, και έπαιξε για τη Σάντος»!

Τελικός προορισμός της πομπής ήταν το «Ecumenical Memorial Necropolis», η τελευταία κατοικία για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου: ένα μαυσωλείο στο μεγαλύτερο κάθετο νεκροταφείο στον κόσμο, το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες. Πρόκειται για ένα 14ώροφο κτίριο με θέα στο στάδιο της Σάντος, όπου ο άνθρωπος που κατέκτησε τρεις φορές το Μουντιάλ έλαμψε από το 1956 έως το 1974.

Ο Πελέ είχε αγοράσει 19 χρόνια πριν τον θάνατό του την τελευταία του κατοικία

O Πελέ είχε αγοράσει 19 χρόνια πριν από το θάνατό του ένα δωμάτιο στην Οικουμενική Νεκρόπολη. Το 2003 είχε πει ότι ήθελε να ξεκουραστεί σε αυτό το μέρος, γιατί «δεν έμοιαζε με νεκροταφείο» και θα του έφερνε «πνευματική ειρήνη και ηρεμία», όπως ανέφερε ο βραζιλιάνικος Τύπος τις τελευταίες ημέρες.

Πράγματι, η νεκρόπολη μοιάζει από έξω μάλλον σαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με τους 14 ορόφους και τη λευκή πρόσοψη. Έχει 18.000 τάφους και ένα μέρος για τις τεφροδόχους που περιέχουν τη στάχτη.

Η σορός του Πελέ θα αναπαυθεί σε ένα μαυσωλείο ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν, 200 τ.μ., που θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου, με τον συνθετικό χλοοτάπητα και τις φωτογραφίες του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του νεκροταφείου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του νεκροταφείου, τα μαυσωλεία καθιστούν δυνατή τη «δημιουργία χώρων διακοσμημένων» από συγγενείς και την «προσωποποίηση της μνήμης της οικογένειας».

Το δωμάτιο όπου θα βρίσκεται η σορός τού Πελέ είναι στον πρώτο όροφο του κτιρίου και προορίζεται να γίνει τόπος προσκυνήματος. Η κατασκευή τού κάθετου νεκροταφείου ξεκίνησε το 1983 και εγκαινιάστηκε το 1991.

Η πολυτελής εγκατάσταση, που σχεδιάστηκε από έναν Αργεντινό επιχειρηματία, καταλαμβάνει τέσσερα εκτάρια γης και προσφέρει αίθουσες διαλογισμού, σουίτες ανάπαυσης, εστιατόριο που λειτουργεί όλο το 24ωρο, παρεκκλήσι, μουσείο αυτοκινήτων, πτηνοτροφείο και λιμνούλα με ψάρια.

Σε αυτό το νεκροταφείο είναι επίσης η κόρη του, Σάντρα Αράντες, που πέθανε από καρκίνο το 2006, ο αδελφός του Ζαΐρ Αράντες, αλλά και ο πρώην επιθετικός Αντόνιο Γουίλσον Ονόριο (γνωστός ως Κουτίνιο), που έπαιξε δίπλα στον Πελέ το 1962 και το 1963.

Ο Λούλα ντα Σίλβα βρέθηκε για 30 λεπτά δίπλα στο φέρετρο του Πελέ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας, που διήρκεσε 24 ώρες, η παρέλαση θαυμαστών και προσωπικοτήτων συνεχίστηκε αδιάκοπα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, και περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι πέρασαν κάτω από τη μεγάλη τέντα όπου είχε εκτεθεί το φέρετρο του Πελέ, στο κέντρο του γηπέδου.

«Ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, οπότε αξίζει να είμαι εδώ», είπε μιλώντας στο AFP η Μαρία Μπενεντίτα, μια 77χρονη συνταξιούχος, πολύ συγκινημένη αντικρίζοντας το πυροσβεστικό όχημα με τη σορό του Πελέ.

Μια ώρα πριν από την αναχώρηση της νεκρικής πομπής, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έφτασε στο γήπεδο της Σάντος από την Μπραζίλια με ελικόπτερο, συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία, Ροζάντελα ντα Σίλβα, και τον υπουργό Μάρτσιο Φράνκα. Εξέφρασε αμέσως τα συλλυπητήριά του στη χήρα του εκλιπόντος, όταν έφτασε κάτω από τη μεγάλη τέντα όπου βρισκόταν το φέρετρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, που στάθηκε για περίπου 30 λεπτά δίπλα στο φέρετρο, παραβρέθηκε σε μια σύντομη θρησκευτική τελετή, κατά την οποία ο ιερέας ανέφερε έναν φανταστικό διάλογο στον Παράδεισο μεταξύ του Πελέ και του Θεού, ο οποίος θα του έλεγε: «Εδώ είσαι ακόμα “βασιλιάς”, αλλά εγώ είμαι ο Κύριος».

«Αντίο στον “βασιλιά”. Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ», είπε ο Λούλα, και συμπλήρωσε ότι ο εκλιπών «ήταν ασύγκριτος, ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος».

«Το πιο φανταστικό είναι ότι ο Πελέ δεν κράτησε ποτέ τη μύτη του ψηλά στον αέρα, συμπεριφερόταν σε όλους το ίδιο», τόνισε στη συνέχεια ο Λούλα στο Santos TV.

Πελέ: Τελευταίο «αντίο» από τον Ινφαντίνο

Διασημότητες και Αρχές απέδωσαν επίσης τα σέβη τους στον Πελέ. Ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, όντας από τους πρώτους που παραβρέθηκαν τη Δευτέρα (2/1) στο γήπεδο της Σάντος.

Ο Ινφαντίνο είπε ότι θα ζητήσει από τις ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο να ονομάσουν ένα στάδιο με το όνομα του Πελέ, τον μοναδικό άνθρωπο που κέρδισε το Μουντιάλ τρεις φορές ως παίκτης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της FIFA δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. Ο Ινφαντίνο έγινε στόχος της οργής του κόσμου στα social media, με την κίνησή του να βγάζει selfie με άλλους παρευρισκόμενους πάνω από το φέρετρο του Πελέ και μάλιστα στις περισσότερες από αυτές να εμφανίζεται χαμογελαστός.

Μερικοί αστέρες του ποδοσφαίρου παραβρέθηκαν στην αγρυπνία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην μέσου της Βραζιλίας, Ζε Ρομπέρτο, ο οποίος βοήθησε να τοποθετηθεί το φέρετρο του Πελέ στο κέντρο του γηπέδου, λίγες ώρες πριν πάει ο κόσμος να του πει το τελευταίο «αντίο».

Ωστόσο, μόνο δύο από τους 67 ζωντανούς Βραζιλιάνους παγκόσμιους πρωταθλητές παρακολούθησαν τη λειτουργία -ο νικητής του Μουντιάλ 1994 Μάουρο Σίλβα, ο οποίος εργάζεται για την Ομοσπονδία του Σάο Πάολο, και ο πρωταθλητής του 1970, Κλοντοάλντο, που εργάζεται για τη Σάντος, προκαλώντας κριτική από ορισμένους σχολιαστές.

Δείτε εικόνες από την πομπή για την κηδεία του Πελέ: