Πως θα μοιάζει ο κόσμος το 2033

Ποια χώρα θα καταρρεύσει μέσα στην επόμενη δεκαετία, τι θα γίνει με την οικονομία παγκοσμίως, πως θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, πόσο θα μας απασχολήσει η πυρηνική απειλή, και που θα ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος; 167 ερευνητές κλήθηκαν να απαντήσουν.

167 επιστήμονες από όλο τον κόσμο πήρε μέρος σε αυτή την έρευνα, με το 60% των ερευνητών να είναι από τις ΗΠΑ, και το 40% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έκθεση είχε πολλές εκπλήξεις ανάμεσα τους η μεγαλύτερη, με το 43% των ερευνητών να πιστεύουν πως η Ρωσία θα διαιρεθεί τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως θα είναι ένα  «failed state» («αποτυχημένο κράτος»)

Ένα άλλο κράτος που πρόκειται να διαλυθεί είναι το Αφγανιστάν, ενώ 8% πιστεύουν πως και οι ΗΠΑ θα κινδυνεύσουν με διαίρεση όπως και 6% ισχυρίζεται το ίδιο για την Κίνα.

Για την Κίνα προβλέπουν ότι θα υπάρξει και πολιτική αστάθεια εκ των έσω.

64% των ερευνητών πιστεύουν πως θα υπάρξει ένα ράλι εξοπλισμού με πυρηνικά όπλα. Ιράν, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία είναι οι χώρες που θα απασχολήσουν τον κόσμο με την απόκτηση πυρηνικών πυραύλων.

84% πιστεύουν πως η Κίνα θα επιτεθεί στη Ταιβάν, ενώ 60% θεωρούν αναπόφευκτο έναν πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.

42% των ερευνητών πιστεύουν πως οι χώρες θα συνεργαστούν και θα καταφέρουν να ανστρέψουν την κατάσταση με το περιβάλλον. Οι χώρες θα αναγκαστούν να συνεργαστούν από την πίεση που θα τους ασκήσουν οι πολίτες τους.

Το 76% πιστεύει πως μια πολύ μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια από εκείνη του 2008 θα κάνει την εμφάνισή της παγκοσμίως, ενώ 26% πιστεύουν πως σε πολλά κράτη θα δούμε τις δημοκρατίες να δοκιμάζονται από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων.