Κορωνοϊός: Ήρθε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή «Κράκεν», έξι κρούσματα -Δύο θάνατοι από γρίπη σε μία εβδομάδα

Την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα δημοσίευσε το απόγευμα της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία για την εξέλιξη του κορωνοϊού, της γρίπης και του ιού RSV.

Όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην έκθεση αυτή γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 1/2023 (2 Ιανουαρίου 2023-8 Ιανουαρίου 2023).

Πώς εξελίχθηκαν κορωνοϊός, γρίπη και RSV την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου

Συνποπτικά, η εικόνα έχει ως εξής:

Στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου, καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128. Καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98).

Επιπλέον, η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ωστόσο η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5, Επίσης, μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Υπογραμμίζεται ότι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») έχει ανιχνευθεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης, η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 1/2023.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 1/2023 νοσηλεύθηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Επίσης, συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 1/2023 ανιχνεύθηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Τέλος, από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).