Στη Βουλή η κόντρα: Προς πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ -«Καλοδεχούμενη, θα πέσει στο κενό», απαντά η κυβέρνηση

Εν αναμονή της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, που εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει επί του Κοινοβουλίου «τη μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη» με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν τη φημολογία που ξεκίνησε χθες το απόγευμα για πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση πως «πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών που θα πέσει στο κενό» και εκτόξευαν βέλη κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ για τον οποίο υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου και «λειτουργεί ως παρακολούθημα».

Μαξίμου: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγα λεπτά μετά την έξοδο του κ. Τσίπρα από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου δήλωσε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί προαναγγέλλοντας ότι «τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή», τον προκάλεσε να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ώστε στη Βουλή «να τα συζητήσουμε όλα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη μια τέτοια κίνηση από τον κ. Τσίπρα, καθώς θα γίνει σύγκριση των δύο διακυβερνήσεων και θα αποδειχτεί πόσο συμπαγής είναι η Kοινοβουλευτική Oμάδα της ΝΔ.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι θα δουν οι πολίτες «πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον «Μάξιμο Σαράφη» που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία». Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανέφεραν ότι, εφόσον κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες της συζήτησης θα ξεκινήσουν άμεσα, «με διαδικασίες fast track», όπως τόνιζαν. Πάντως, ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί θα αναχωρήσει κανονικά για την Κρήτη, όπου έχει προγραμματίσει περιοδεία και θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του, επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωσή του, καθώς δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στη Βουλή για την έναρξη των διαδικασιών.

Κυβέρνηση κατά Ράμμου: «Προνομιακή σχέση του προέδρου της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να αποστείλει επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρόεδρο της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβέρνηση που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, κατηγορώντας τον για «προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του» που τον οδήγησε σε «βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα». Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «πολιτική στράτευση του κ. Ράμμου με τον ΣΥΡΙΖΑ» με στόχο τη δημιουργία πολιτικών εξελίξεων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε σε ανακοίνωση του μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν την προνομιακή σχέση.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση», «καθ’ υπέρβαση κάθε  αρμοδιότητας και παρά τη σαφή συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ», «αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του επικεφαλής της» και «μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, «καταθέσεις» σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Για την κυβέρνηση όλα αυτά υπόκεινται σε «ακτιβισμό» εκ μέρους του κ. Ράμμου με στόχο «να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».