Σενάρια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε γραμμή “τραμπισμού αλά γκρέκα”

Στη λογική Τράμπ κινείται πλέον ανοιχτά ο ΣΥΡΙΖΑ εξυφαίνοντας σενάρια και αφηγήματα προκειμένου να αμφισβητήσει και το εκλογικό αποτέλεσμα

Η αρχή είχε γίνει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όταν τον περασμένο Νοέμβριο ζητούσε ν αλλάξει από τότε ακόμη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (μαζί με τον διοικητή της ΕΥΠ και την αρμόδια Εισαγγελέα) και έθετε θέμα αδιάβλητου για τις εκλογές επικαλούμενος μάλιστα το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Στις 4 Νοεμβρίου είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών «που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή» εμφανίζοντας τα πρώτα δείγμα της τακτικής που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Τότε είχε μιλήσει  «ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή» των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

Τώρα στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία όπως φαίνεται εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό που έχει ως βάση τη δημιουργία κλίματος τοξικότητας και διχασμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να θέτουν το θέμα της αμφισβήτησης του αδιάβλητου των εκλογών, μπλέκοντας τις παρακολουθήσεις με τα αποτελέσματα και θυμίζοντας τον Τράμπ.

Η προσπάθεια αντιγραφής και δημιουργίας ενός «τραμπισμού αλά Γκρέκα» αναδεικνύεται στη Βουλή. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως οι αναφορές των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αλλοίωσης του επικείμενου εκλογικού αποτελέσματος παραπέμπουν σε μεθόδους Τραμπ.

Και έθεσε το ερώτημα: «Θέτετε ζήτημα εκλογικής διαδικασίας; Καθαρές κουβέντες τώρα. Είστε αλά Τραμπ; Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί στην μεταπολιτευτική ιστορία. Θέτετε ζήτημα της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας;» στο οποίο ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε ότι  «το έχουμε θέσει».

«Η προσπάθεια επί 3 χρόνια που κάνετε -εσείς κ. Βορίδη το έχετε πει ευθαρσώς- είναι να μπουν εμπόδια θεσμικά για να μην υπάρξει ξανά αριστερή κυβέρνηση. Όλη η προσπάθεια γίνεται με εταιρείες και μεθόδους Τραμπ και Μπάνον για να υπάρξει επιρροή εξωθεσμική και μεταδημοκρατική όχι για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα σας περάσει» ήταν το σχόλιο του Νίκου Βούτση. 

Σε κάθε περίπτωση οι μέχρι τώρα κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του δείχνουν τις προθέσεις του. Τόσο σε ότι αφορά το δρόμο προς τις εκλογές και την μετατροπή του πολιτικού σκηνικού σε βούρκο όσο και το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές, έχοντας καλλιεργήσει ένα άκρως διχαστικό κλίμα, να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα με επικλήσεις ανάλογες με αυτές που έχει κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.