Ελλάδα: Ξαφρίζουν προκαταβολές από ανυποψίαστους αγοραστές -Η απάτη που σαρώνει το διαδίκτυο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου, με θύματα ανυποψίαστους καταναλωτές που «αγοράζουν» ανύπαρκτα ΙΧ.Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι απάτες μέσω διαδικτύου με θύματα ανυποψίαστους πολίτες και «δόλωμα» αγγελίες πώλησης αυτοκινήτων.Οι αετονύχηδες αναρτούν τις αγγελίες στο διαδίκτυο πείθοντας τα θύματά τους να δώσουν προκαταβολές για την αγορά των αυτοκινήτων. Τα τελευταία, φυσικά, είναι… ανύπαρκτα, με τους πολίτες να χάνουν τα χρήματά τους.

Μόλις χθες, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, μετά από καταγγελίες πολιτών, κατάφερε να εξιχνιάσει δύο ηλεκτρονικές απάτες με αγγελίες πώλησης αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών, οι οποίοι, έχοντας αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση αυτοκινήτου, απέσπασαν την Τρίτη 03/01/2023 χρηματικό ποσό 500 ευρώ από πολίτη, o οποίος είχε καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό σε λογαριασμό τους ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος.

Στην εξιχνίαση σχετικής υπόθεσης προχώρησε και η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, η οποία ταυτοποίησε τρία άτομα τα οποία, με δόλωμα ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση Ι.Χ. φορτηγού έπεισαν τηλεφωνικά, τη Δευτέρα 05/12/2022, υποψήφιο αγοραστή να μεταφέρει στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.

Αποκτούσαν αυτοκίνητα χωρίς να… πληρώσουν

Οι «μαϊμού» αγγελίες δεν είναι το μοναδικό «όπλο» των συμμοριών για την αποκόμιση κέρδους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία οι σπείρες επικοινωνούν διαδικτυακά με άτομα που έχουν αναρτήσει αυτοκίνητα προς πώληση και τα πείθουν να τους παραχωρήσουν τα οχήματα, με το πρόσχημα ότι τους έχουν καταθέσει τα χρήματα.

Τέτοιες περιπτώσεις εξαπάτησης εξιχνιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το οποίο σχημάτισε δικογραφία εις βάρος 2 ημεδαπών, 33χρονου και 31χρονης, και έτερου συνεργού τους για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι επικοινωνούσαν διαδικτυακά με άτομα που είχαν αναρτήσει αυτοκίνητα (και κινητά τηλέφωνα) προς πώληση σε ιστοσελίδες αγοραπωλησίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα έπειθαν ότι προτίθενται να τα αγοράσουν. Στη συνέχεια ζητούσαν διά ζώσης ραντεβού προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.

Στις συναντήσεις τους οι κατηγορούμενοι επεδείκνυαν στον εκάστοτε ανυποψίαστο πωλητή ηλεκτρονική απόδειξη καταβολής του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού, προφασιζόμενοι λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαν να πληρώσουν με μετρητά.

Τα θύματα, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες διαπίστωναν ότι ουδέποτε εστάλησαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς οι συναλλαγές είχαν ακυρωθεί, προτού πιστωθεί το χρηματικό ποσό.