Τουρκία: Κλείνουν προξενεία, αυξάνονται οι ταξιδιωτικές οδηγίες – «Βλέπουν» χτύπημα σε δυτικούς στόχους

Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν προσωρινά τα προξενεία τους στην Τουρκία, υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον δυτικών στόχων.

Εντείνονται οι φόβοι των ευρωπαϊκών χωρών για πιθανό «χτύπημα» σε δυτικούς στόχους στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τα πρόσφατα γεγονότα πυρπόλησης του κορανίου από διαδηλωτές σε Σουηδία, Δανία και Ολλανδία.

Σήμερα, Τετάρτη, έκλεισε για όλη την ημέρα το προξενείο της Γερμανίαςστην Κωνσταντινούπολη, ενώ νωρίτερα το προσωρινό κλείσιμο του προξενείου της στην Πόλη ανακοίνωσε και η Ολλανδία, μετά από απειλές που δέχθηκε η διπλωματική της αποστολή.

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην περιφέρεια Μπέγιογλου και γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν τουρίστες ξένων χωρών.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως η απόφαση να κλείσει το προξενείο ελήφθη μετά από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας», ενώ κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες – για μία ακόμη φορά – να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Ταξιδιωτική οδηγία και από το Βέλγιο

Την αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει και το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, στη σελίδα: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες», με την υποσημείωση «Ασφάλεια».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση, λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης».

Οι ΗΠΑ συνιστούν προσοχή ειδικά για την Πόλη

Υπενθυμίζεται πως, ήδη, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, έχουν προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία, με στόχο δυτικούς, ως αντίποινα για το κάψιμο του κορανίου.

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, την Δευτέρα, επικαιροποίησαν την προειδοποίησή τους, αναφέροντας συγκεκριμένα πλέον την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκδίδοντας και σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες για την «πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων».