Ανδραβίδα: Θρήνος για τους δυο νεκρούς πιλότους – Σήμερα η κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Tον θάνατο των δύο πιλότων, του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και του 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη, στα ανοιχτά της Ανδραβίδας, όπου κατέπεσε το μαχητικό Phantom F-4, θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία και η χώρα γενικότερα.

Σήμερα, στις 10:30 π.μ., θα τελεστεί η εξόδιος ακουλουθία του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι στον ιερό ναό Ταξιαρχών στο Γρανίτη Νευροκοπίου θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύντομα θα βγει – προς ανεύρεση των όποιων στοιχείων υπάρχουν, αλλά και του κινητήρα του αεροσκάφους – το ωκεανογραφικό «Ναυτίλος» το οποίο βρίσκεται σε επισκευή, προκειμένου να βρεθεί εάν βρίσκονταν σε λειτουργία οι κινητήρες του κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Ακόμη, διερευνάται το ενδεχόμενο να υπήρξε πρόβλημα στην αεροδυναμική στατικότητα του μοιραίου Φάντομ, το οποίο με 800 χλμ/ώρα έκανε τη γωνία των 60 μοιρών και προσπάθησε να στρίψει σε ύψος 100 μέτρων από τη θάλασσα όπως αναφέρει το Mega.

Συγκλονίζει ο πατέρας του 29χρονου Μάριου 

«Ο Μάριος ήταν ταγμένος να υπηρετήσει την πατρίδα του. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα του άρεσε η λέξη ήρωας, εμένα μου έλεγε “πατέρα είμαι πολεμιστής”. Ήταν τόσο ταπεινός που δεν έλεγε το επάγγελμά του»ανέφερε ο πατέρας του 29χρονου πιλότου.

«Το παιδί μου δεν ήταν ήρωας. Αυτοί έκαναν μια άσκηση σε συνθήκες πολέμου, που την είχαν κάνει πολλές φορές, σε αυτήν την άσκηση δεν σκοτώθηκε επειδή είχε αντίπαλο. Σκοτώθηκε επειδή είχε ένα συμβάν. Γι’ αυτό πληρωνόταν. Δεν τον ενδιάφερε να πεθάνει για την πατρίδα του, ήταν η δουλειά του» δήλωσε ο πατέρας στον ΑΝΤ1.

«Δεν είναι δυνατόν να υποστείς αυτό το μαρτύριο που υφίστανται στην εκπαίδευση αν δεν την αγαπάς τόσο. Όταν ήταν στη Σχολή του και πήγαινε στο σπίτι του ήταν στεναχωρημένος, κουρασμένος, αλλά δεν μετέφερε τίποτα στο σπίτι».

Ο τραγικός επίλογος

Μάλιστα ο τραγικός επίλογος γράφτηκε από τα ευρήματα από τα οποία διαπιστώθηκε ο θάνατος του χειριστή, του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega βρέθηκαν το κράνος και κομμάτια από τη στολή του άτυχου σμηναγού, και οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 31χρονος έχασε τη ζωή του.

Η άτρακτος σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει σε πολύ μεγάλο βάθος και καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η ανάσυρση της στην επιφάνεια. Ειδικοί κάνουν λόγο για 1000 μέτρα βάθος.

Αυτό που θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα είναι να βρεθεί το καταγραφικό, το αντίστοιχο «μαύρο κουτί» των επιβατικών αεροπλάνων, το οποίοι καταγράφει μόνο εικόνα και ήχο και όταν επιστρέφουν οι πιλότοι από την αποστολή να το δουν και να διορθώσουν πιθανά λάθη.

Έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει μνημείο, το οποίο αναφέρει τα ονόματα πεσόντων κατά τη διάρκεια όλων των πολέμων.