Βουλή: Ψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους, νοικοκυριά και οφειλέτες – Απείχε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με πλειοψηφία που σε πολλά άρθρα συγκέντρωσε ευρύτερη αποδοχή ψηφίστηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με μέτρα στήριξης σε συνταξιούχους, νοικοκυριά και οφειλέτες.

Συγκεκριμένα σε 52 από τα 92 άρθρα του νομοσχεδίου πέραν της πλειοψηφίας της ΝΔ, υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Στον αντίποδα ΚΚΕ και Μερα25 καταψήφισαν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία παρότι τα μέτρα είχαν θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Από τις βουλευτικές τροπολογίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε καμία δεκτή και δεν τέθηκαν στην ψηφοφορία. Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για τις βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ σχετικά με την προσωπική διαφορά σε ορισμένους νέους δημόσιους υπαλλήλους ανέφερε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά εξετάζουμε.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά και κάποιους άλλους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους και σε άλλες αρχές, ανεξάρτητες. Είναι κάτι που εξετάζεται συλλογικά, συνεκτικά από την Ελληνική Κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επίσης εξετάζονται και αξιολογούνται από το Υπουργείο κάποιες άλλες βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο.

Μεταξύ των μέτρων που πήραν το πράσινο φως της βουλής ήταν:

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 – 300 ευρώ σε συνταξιούχους και κυρίως όσοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς . Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση των πόρων
Παροχή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και για το 2023 για τους αγρότες και επιτάχυνση διαδικασίας προκαταβολής για καταστροφές. 76 εκατ. ευρώ κόστος
Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομίας με επέκταση μειωμένου ΦΠΑ.
Παράταση έως τέλους έτους στην υπαγωγή μειωμένου ΦΠΑ σε παροχές υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Έκπτωση 3% σε φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον δυνατότητα αποπληρωμής σε 8 δόσεις.