Τέλος στη χειρότερη συνήθεια των οδηγών – Έρχονται κάμερες και βαριά πρόστιμα

Νέα «όπλα» κατά εκείνων που ρυπαίνουν τους δρόμους πετώντας σκουπίδια από το παράθυρο ενός οχήματος αναζητούνται τη στιγμή που το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η συζήτηση για τα όλο και περισσότερα σκουπίδια που κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε μέχρι και στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Sir Mike Penning, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, ανέφερε στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, ότι η ρύπανση που λαμβάνει μέρος στους βρετανικούς δρόμους από τους οδηγούς οχημάτων είναι ως εικόνα ντροπιαστική και για τον ίδιο τη στιγμή που αποτελεί απειλή για το περιβάλλον αλλά και για την άγρια ζωή.

Ο Sir Penning, που υπήρξε στο παρελθόν και υπουργός Μεταφορών με τους Tories, πρότεινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να γίνει εντονότερη χρήση των οργάνων της τάξης κατά των οδηγών που πιάνονται επ’ αυτοφώρω να ρυπαίνουν τους δρόμους. Έκανε επίσης λόγο και για αξιοποίηση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταγραφή παραβάσεων που σχετίζονται με τα όρια ταχύτητας.

Συγκεκριμένα ο Sir Penning δήλωσε πως οι κάμερες που καταγράφουν τους παραβάτες των ορίων ταχύτητας θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και για τους οδηγούς που πετούν σκουπίδια στον δρόμο.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες κάμερες για να διώξουμε ποινικά εκείνους που πετούν σκουπίδια» ανέφερε ο Βρετανός συμπληρώνοντας πως αυτές οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το αυτοκίνητο, την πινακίδα κυκλοφορίας και το πρόσωπο.

Ο Sir Penning έκανε λόγο και για αυστηροποίηση των ποινών αλλά και για επιπλέον σχετική επιμόρφωση εκείνων που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για την άδεια οδήγησης, ένα μέτρο που πιστεύει ότι δουλεύει καλύτερα από τα ίδια τα πρόστιμα.

Στην Ελλάδα το πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τους οδηγούς που πετάνε σκουπίδια από το αυτοκίνητό τους ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ τιμωρούνται και με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.