Απώλεια βάρους: Ποιοι δυσκολεύονται περισσότερο – Πότε καίμε περισσότερες θερμίδες

Χάνουν οι άντρες πιο γρήγορα βάρος σε σχέση με τις γυναίκες; Σε ποια ηλικία γίνεται όλο και δυσκολότερο; Δείτε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ρυθμό καύσης θερμίδων και πώς μπορούμε να επιτύχουμε το πολυπόθητο αδυνάτισμα.

Όπως και σε άλλες διεργασίες του σώματος συμπεριλαμβάνονται πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις λειτουργίες του, έτσι και στην απώλεια βάρους εμπλέκονται διαφορετικές συνιστώσες. Η πρόσληψη θερμίδων παίζει σίγουρα το ρόλο της, το ίδιο όμως και η ηλικία, το φύλο αλλά και το διάστημα που μένετε χωρίς πρόσληψη θερμίδων.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θεωρείται το ιδανικό σενάριο, σε πολλές περιπτώσεις όμως το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να ξεφύγει. Για να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το πώς θα αδυνατίσουμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν, έτσι ώστε να χαθεί με υγιή τρόπο.

Πότε χάνουμε βάρος

Η απώλεια βάρους προκύπτει όταν καταναλώνετε σταθερά λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε κάθε μέρα. Αντίστροφα, η πρόσληψη βάρους συμβαίνει όταν τρώτε σταθερά περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός μας κάθε μέρα προέρχονται είτε από τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας ( ο αριθμός δηλαδή των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα για τις φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή), είτε από την θερμική επίδραση της τροφής (οι θερμίδες που καταναλώνονται για την πέψη) ή την θερμική επίδραση της δραστηριότητας (οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης).

πηγή: www.ygeiamou.gr