Πεντανόστιμο κέικ λαδιού -Με τραγανή κρούστα, πολύ αφράτο

Αν οι απλές γεύσεις είναι οι αγαπημένες σου, τότε το κέικ λαδιού θα γίνει το αγαπημένο σου καθημερινό σνακ.

Οι συνταγές για ένα κέικ ποικίλουν και ανάλογα με τα γευστικά γούστα μπορεί κανείς να βρει σχετικές οδηγίες στο διαδίκτυο. Είτε με πορτοκάλι, είτε με σοκολάτα, οι συνταγές για κέικ είναι κατά βάση εύκολες και γρήγορες, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα κέικ λαδιού.

Η συνταγή για κέικ λαδιού όχι μόνο είναι εύκολη αλλά είναι και γρήγορη, με χρόνο προετοιμασίας μόλις 15 λεπτά. Όσο για τα υλικά υπάρχουν ήδη στα ντουλάπια της κουζίνας.

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη και άπαξ και τη δοκιμάσεις δεν θα φτιάξεις άλλο κέικ.

Είναι πεντανόστιμο, τραγανό έξω και ζουμερό μέσα, ενώ αποτελεί και το πιο λαχταριστό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Πεντανόστιμο κέικ λαδιού -Τραγανή κρούστα και πολύ αφράτο
Υλικά

130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, + 30 γρ. έξτρα για τη μαρέγκα
2 κρόκοι αυγού
25 γρ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
160 ml. ελαιόλαδο
4 ασπράδια αυγών
8 γρ. αλάτι

Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγών, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για άλλο λίγο. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

Με μια σπάτουλα σιλικόνης παίρνουμε μια δόση από τη μαρέγκα, την προσθέτουμε στο μπολ που έχουμε το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα προσθέτουμε άλλη μια δόση μαρέγκας και ανακατεύουμε πολύ απαλά, έτσι ώστε να μη χαθεί ο αέρας από το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε και την τελευταία δόση και ανακατεύουμε πάλι απαλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 30×12 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 40 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί, το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική και σερβίρουμε.