Προς ειρηνευτική συμφωνία με ερωτηματικά – Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να καταθέσει τα όπλα – Γιατί πάγωσαν οι επιχειρήσεις στο Κίεβο και… το άρθρο 5.

Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις εν μέρει έχουν ξεκινήσει να αποσύρονται από το Κίεβο την πρωτεύουσα και το Chernihiv (Τσερνιχίφ) πόλη βόρεια του Κιέβου…Στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022 σημειώθηκαν ορισμένα θετικά βήματα στην μεγάλη ουκρανική κρίση τα οποία υπό όρους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και σε συμφωνία ειρήνης.
Η Ρωσία ζητάει από την Ουκρανία να καταθέσει τα όπλα και η Ουκρανία ζητάει να αποσυρθούν όλα τα ρωσικά στρατεύματα…
Υπάρχει πρόοδος, η σημαντικότερη πρόοδος από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με στόχο την εκεχειρία αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις εν μέρει έχουν ξεκινήσει να αποσύρονται από το Κίεβο την πρωτεύουσα και το Chernihiv (Τσερνιχίφ) πόλη βόρεια του Κιέβου.
Η Ρωσία μετά τις «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι ο στρατός θα μειώσει δραστικά τις επιχειρήσεις κοντά τις δύο μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται στα ανατολικά για να συγκεντρώσει τη στρατιωτική του ισχύ στην περιοχή του Donbass.
Στο νότο, η Ρωσία ετοιμάζεται να επαναλάβει τις επιθετικές επιχειρήσεις.

Προπομπός θετικών νέων

Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 29 και 30 Μαρτίου 2022 είναι αρχή μιας θετικής εξέλιξης στο Ουκρανικό και όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σηματοδοτούν την «πιο σημαντική πρόοδο» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαφωνούν οι ΗΠΑ… κατηγορούν την Ρωσία ότι ακολουθεί κινήσεις τακτικής

Ωστόσο ο αμερικανικός παράγοντας εξακολουθεί να αμφιβάλλει για τις προθέσεις «καλής πίστης» της Ρωσίας, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός αναδιατάσσεται και δεν αποχωρεί αφού θα εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Donbass.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο είναι «αναδιάταξη, όχι απόσυρση», ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για συνεχιζόμενες μεγάλες επιθέσεις σε άλλες περιοχές στην Ουκρανία.
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι «συμβιβασμοί» της Ρωσίας είναι απλώς κόλπο για να αγοράσει περισσότερο χρόνο στο πεδίο της μάχης.

Ποιο το σχέδιο συμφωνίας… Ρωσίας – Ουκρανίας;

Σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ανάλογες του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ

Οι εγγυήσεις πρέπει να έχουν τη μορφή συνθήκης που υπογράφεται από όλους τους εγγυητές

Σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πρέπει να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις εντός 3 ημερών, μετά τις οποίες τα κράτη – εγγυητές παρέχουν βοήθεια με τη μορφή ενόπλων δυνάμεων, όπλων, κλεισίματος εναέριου χώρου.

Μεταξύ των εγγυητών η Ουκρανία ζητάει να συμπεριληφθούν: Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Πολωνία.

Οι εγγυήσεις δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και το κατεχόμενο Donbass

Η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ε.Ε

Τι υποστηρίζει η Ρωσία;

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας αναφέρει ότι τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί.

Η πρόταση της Ουκρανίας

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν στις 29 Μαρτίου 2022 έναν μηχανισμό παρόμοιο με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού του 1949, το ιδρυτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Η πρόταση θα απαιτούσε από τους εγγυητές να διεξάγουν διαβουλεύσεις εντός τριών ημερών από την έναρξη οποιουδήποτε πολέμου, επιθετικότητας, στρατιωτικής επιχείρησης και οποιουδήποτε συγκεκαλυμμένου, υβριδικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.
«Στη συνέχεια οι εγγυητές υποχρεούνται νομικά να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στη Ουκρανία, ιδίως με τη μορφή εξοπλισμών και το κλείσιμο του εναέριου χώρου», ανέφερε η ουκρανική κυβέρνηση.
Στους προτεινόμενους εγγυητές περιλαμβάνονται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ουκρανία θέλει επίσης την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ισραήλ να αναφέρονται ως εγγυητές.

Ωστόσο, ορισμένα εδάφη υπό αμφισβήτηση δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση ασφάλειας.
«Όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Donbass και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, καθώς το καθεστώς τους δεν ρυθμίζεται, οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα λειτουργήσουν προσωρινά σε αυτά τα εδάφη»
Εάν επιτευχθεί συμφωνία για την ασφάλεια της Ουκρανίας, η χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα δεσμευτεί ότι θα παραμείνει αδέσμευτη και χωρίς πυρηνικά ενώ θα διατηρήσει μόνιμη ουδετερότητα.

Επίσης, η Ουκρανία θα συμφωνούσε να μην αναπτύξει ξένες στρατιωτικές βάσεις, να μην φιλοξενήσει ξένα στρατιωτικά σώματα στο έδαφός της, να συμμετάσχει σε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες ή να μην συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι διαπραγματευτές δεν υπέγραψαν κανένα έγγραφο.