Ερώτηση Βελόπουλου στη Βουλή για το Κάστρο των Φύλλων

Ερώτηση στην Ελληνική Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος υπόψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη για την αξιοποίηση του κάστρου των Φύλλων. Ο βουλευτής ζητά από την Υπουργό να προχωρήσει η αναπαλαίωση του Κάστρου και να καταστεί  ιστορικός πόλος έλξης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή:

Κυρία Υπουργέ,

Το κάστρο Φύλλων ή του Λικάριου δεσπόζει ναι μεν στο χωριό Φύλλα σε ειδυλλιακή τοποθεσία και πλησίον της Χαλκίδας, αλλά παραμένει δε ετοιμόρροπο και αναξιοποίητο.

Το τοπίο παραπέμπει σε κάστρα της Σκωτίας, μιας και επιπρόσθετα η ιστορία του συνδέεται με ιππότη και συγκεκριμένα τον Λικάριο, ο οποίος έδρασε τον 13ο αιώνα. Ο εν λόγω ιππότης ήταν γενοβέζικης καταγωγής από Καρυστινή μητέρα και γεννημένος στην Κάρυστο. Συμμάχησε με τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο (1223-1282), προκειμένου να εκδιώξει τους συμπατριώτες του Λομβαρδούς υπέρ των Βυζαντινών από την Εύβοια και πολλά νησιά του Αιγαίου. Τιμήθηκε με τον τίτλο του «Μεγάλου Δούκα».

Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την Εύβοια, κατέστρεψαν τις δυο πλευρές του κάστρου των Φύλλων, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Παραδόξως ωστόσο το αναφερόμενο κάστρο παραμένει αναξιοποίητο χρόνια, αντί να αποτελέσει τοπόσημο και πόλος έλξης της Εύβοιας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, προκειμένου το κάστρο των Φύλλων Χαλκίδας ως ένα βαθμό να αναπαλαιωθεί και κατ΄ επέκταση να αναδειχθεί και να προβληθεί, ώστε να καταστεί ιστορικός πόλος έλξης και προορισμός για Έλληνες και ξένους περιηγητές;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ