Η πρόσφατη μεγάλη (και διπλή) δημοσκόπηση της Pulse RC – η πρώτη της εταιρείας μας για τη νέα χρονιά – που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την περασμένη Δευτέρα, εκτός από πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία είχε και κάποια που…
- είτε τα διαπιστώνουμε για πρώτη φορά,
- είτε δεν έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε στον τρίτο χρόνο θητείας μιας κυβέρνησης.
Ας δούμε επιλεκτικά δυο-τρία.
Δεν είναι σύνηθες, κάποιος που κυβερνάει επί δυόμισι χρόνια, να παραμένει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και μάλιστα με αξιόλογη διαφορά από τον δεύτερο.
Είναι πάντως η πρώτη φορά, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, που σε κάποια αξιολόγηση που άπτεται του κυβερνητικού έργου ή εποπτείας («Πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την τρέχουσα κακοκαιρία») το ισοζύγιο προκύπτει τόσο αρνητικό…
Δεν είναι σύνηθες η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να καρπωθεί μέρος των απωλειών της κυβέρνησης και μάλιστα στην χειρότερη συγκυρία από την έναρξη της θητείας της.
Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώσαμε έναν νέο δείκτη, το «Ποιος αρχηγός εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο» – έναν πολιτικό χώρο καθοριστικό για τις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία αυτού του δείκτη μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Δεν είναι τόσο συνηθισμένο, ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός να κερδίζει την πρώτη θέση όσον αφορά τον καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου και μάλιστα να κατέχει την πρώτη θέση στην πιο δύσκολη, μέχρι σήμερα, περίοδο της κυβέρνησής του – κάτι που φανερώνει ότι πρόκειται για έναν μετριοπαθή πολιτικό με απόψεις και θέσεις που ξεπερνούν τα στενά όρια του πολιτικού του χώρου. Ούτε είναι σύνηθες ένας νέος αρχηγός, με το «καλημέρα», να διεκδικεί θέση στην πρώτη δυάδα του ίδιου δείκτη – ένδειξη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Ούτε βέβαια είναι απόλυτα αναμενόμενο να βρίσκεται πολύ κοντά στα ποσοστά των προαναφερθέντων και ένας αρχηγός από την Αριστερά…
Για πρώτη φορά παρουσιάσαμε, τόσο αναλυτικά, την κομματική «προέλευση» και τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ψηφοφόρων του σημερινού (ενισχυμένου) Κινήματος Αλλαγής με δύο αποκαλυπτικές υποαναλύσεις.
Δεν είναι σύνηθες, τουλάχιστον από την έναρξη της περιόδου των μνημονίων, ένας αρχηγός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να συγκεντρώνει, στο ερώτημα για τον «Καταλληλότερο για Πρωθυπουργό», ποσοστό αρκετά υψηλότερο (+7 μονάδες) από το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματός του – υποδεικνύοντας μια ευρύτερη απήχηση, πέρα και από την παράταξή του!
Οι πολιτικές έρευνες παραμένουν το καλύτερο εργαλείο αποτύπωσης της στιγμής – και αυτό που επιτρέπει αξιόπιστες υποαναλύσεις των αποτελεσμάτων. Δεν εγγυώνται όμως την ακριβή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος – ιδιαίτερα μιας αναμέτρησης που είναι κανονικά προγραμματισμένη να γίνει σε ενάμιση χρόνο. Οι ανατροπές πάντως δεν είναι εύκολες…
Και η αυτοδυναμία; Δεν παρουσιάσαμε εκλογική εκτίμηση (με κατανομή των «Αναποφάσιστων») γιατί κάθε εκλογική εκτίμηση εμπεριέχει κάποιο βαθμό αυθαιρεσίας (πως θα συμπεριφερθούν και που θα κατευθυνθούν όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν). Παρουσιάζουμε σχετικά «σενάρια» όταν είμαστε κοντά σε εκλογές. Με απλή πάντως κατανομή των «Αναποφάσιστων» το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος πλησιάζει περίπου το 36%.
Αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο εκπροσώπησης (3%) στην επόμενη Βουλή βρίσκεται περί το 10%, ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί από το πρώτο κόμμα να έχει ποσοστό περί το 37,5%, προκειμένου να πετύχει αυτοδυναμία. Συνήθως, πλησιάζοντας προς τις εκλογές, το εκάστοτε κυβερνών κόμμα συσπειρώνεται περισσότερο. Αν αυτό συμβεί και τώρα, η Νέα Δημοκρατία είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή πέσει κάτω από 10%, η προσπάθεια του πρώτου κόμματος δυσκολεύει – αντίθετα, αν ξεπεράσει το 10%, γίνεται πιο εύκολη.
Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι η παραπάνω μέτρηση πραγματοποιήθηκε σε μια αρκετά δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Η επόμενη έρευνα, προς το τέλος του Φεβρουαρίου, αναμένουμε να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ο Γιώργος Αράπογλου είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC