Στη Βουλή το θέμα της απόσπασης αναισθησιολόγου του ΓΝ Χαλκίδας από τον Θανάση Ζεμπίλη

Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα της απόσπασης για ένα μήνα αναισθησιολόγου από το ΓΝ Χαλκίδας στο ΓΝ Λαμίας, κατόπιν χθεσινής απόφασης του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη. Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής Ευβοίας, η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και ζητάει από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη την ενίσχυση της 5ης ΥΠΕ με αναισθησιολόγους.

Πιο συγκεκριμένα, με την αρ.πρωτ.: 2887/03.02.2022 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρει τα εξής: «Η υπ. αρ. πρωτ.: Δ1/5764/2-2-2022 απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για την απόσπαση για ένα μήνα ιατρού-αναισθησιολόγου από το ΓΝ Χαλκίδας στο ΓΝ Λαμίας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο ΓΝ Χαλκίδας. Γενικά, οι συνεχείς μετακινήσεις για την κάλυψη εφημεριακών κενών στο ΓΝ Λαμίας αφήνει το ήδη υποστελεχωμένο Τμήμα Αναισθησιολογίας του ΓΝΧ σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην οριζόντια μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20%-25%, την στιγμή μάλιστα που το ΕΚΕΠΥ έχει δώσει εντολή να μεταφέρονται χειρουργεία covid στο ΓΝ Χαλκίδας, που διαθέτει οργανωμένο χειρουργείο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι επιβάλλεται να εφημερεύουν σε ενεργή εφημερία 2 αναισθησιολόγοι, δεδομένου μάλιστα ότι μόνο αναισθησιολόγοι διενεργούν την πράξη της διασωλήνωσης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως όταν πραγματοποιούνται επείγοντα χειρουργεία ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχει αναισθησιολόγος διαθέσιμος για πράξεις διασωλήνωσης που τυχόν προκύψουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να οδηγηθούν οι ασθενείς στο θάνατο. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ΓΝ Χαλκίδας δεν εξυπηρετεί μόνον ασθενείς από την Π.Ε. Ευβοίας, αλλά δέχεται και έναν μεγάλο αριθμό ασθενών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων από την βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Θηβών . Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η απόφαση αυτή του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κρίνεται λανθασμένη και αναιτιολόγητη, καθώς δεν προέβη έγκαιρα στις δέουσες ενέργειες ώστε να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα αυτό και ακολούθως δεν αξιολόγησε ορθά τις εναλλακτικές δυνατότητες, στο πλαίσιο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών που προέκυψαν στο ΓΝ Λαμίας.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί με ιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας;».