Βαγγέλης Αποστόλου: Τοποθετούν ανεμογεννήτριες ακόμη και πάνω σε αρχαιότητες

Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2/2/22 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με θέματα 1) την πρόταση αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Νικόλαο και στο Νημποριό Στύρων Καρυστίας και 2) την έγκριση ή μη της ΜΠΕ του έργου εγκατάστασης 5 αιολικών πάρκων στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή Στύρων:

«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα συμμετοχής μου στη συζήτηση.
Θέμα 1ο: Η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο λόφο του Αγίου Νικολάου και του Νημποριού Στύρων είναι ένα πρώτο βήμα γιατί είναι και σύμφωνη με την πρόταση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας για τη διεύρυνσή του, αλλά και την προστασία του.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η Εφορία για τη σχεδιαζόμενη περιοχή εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ότι «βρίθει ορατών πλέον, μετά την πυρκαγιά που κατέκαυσε την περιοχή, αρχαιοτήτων» και «τεκμηριωμένα πλέον, η ευρύτερη περιοχή βρίθει πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων, που καταδεικνύουν το διαχρονικόν της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας της Στυρίας λίθου στην περιοχή της Καρυστίας και, ως εκ τούτου, χρήζουν άμεσης προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων ».
Είναι χαρακτηριστική δε για το χρόνο που γίνεται και η αναφορά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σε ανακοίνωση του για το ίδιο θέμα στις 26/10/2021 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο φάκελος για την κήρυξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής έχει προωθηθεί σε χρόνο προγενέστερο της προώθησης, δηλαδή της σύνταξης της Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου, δηλαδή της επένδυσης.
Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Ν.3028/02, οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οριοθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς.
Πόσο μάλλον όταν το αίτημα αφορά ένα έργο αιολικών πάρκων που συνιστά μείζονα χωρική παρέμβαση (τσιμεντοστρώσεις, δρόμοι κλπ), τμήμα της οποίας χωροθετείται στην προκειμένη περίπτωση πάνω σε ορατές αρχαιότητες!»
Το αυτονόητο λοιπόν, με βάση το νόμο, είναι να προηγηθεί η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όποιου έργου προτείνεται στην εν λόγω περιοχή.
Σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω εισήχθη την προηγούμενη φορά στο ΚΑΣ η εγκατάσταση της επένδυσης χωρίς να έχει εξεταστεί ακόμη η κήρυξη του χώρου.
Γι αυτό και τη σημερινή σας συνεδρίαση δεν πρέπει να την απασχολήσει η ΜΠΕ, αλλά μόνον η αναοριοθέτηση και η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου.

Θέμα 2ο: Η εξέτασή της ΜΠΕ από το Κ.Α.Σ. την ίδια ώρα με την οριοθέτηση εκθέτει για δεύτερη φορά την κυβέρνηση.
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Γιατί φέρνεις την ίδια ώρα ουσιαστικά την εξέταση μιας ΜΠΕ, η οποία κατά τη γνώμη μου έκτοτε από ανεπάρκεια και επιστημονικά απαράδεκτα είναι και ανεπίκαιρη, καθώς φέρει εκπόνηση του Ιούλιο 2021, δηλαδή εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην Εύβοια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν μεταβληθεί δραματικά.
Αγαπητά μέλη του ΚΑΣ, μην αγνοείτε την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών που με ομόφωνες γνωμοδοτήσεις και ψηφίσματα του συνόλου του αυτοδιοικητικού χώρου, από τα Τοπικά Συμβούλια μέχρι το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας, έχουν εκφραστεί αρνητικά.
Πόσο μάλλον όταν το ΠΣ. έχει δεσμευτεί ότι για όλες τις περιπτώσεις που γνωμοδοτεί αρνητικά μέχρι να τους εκχωρηθεί το δικαίωμα της απόφασης.
Πρόσφατα (26/11/2021) Πιστεύω να αντιληφθείτε με τα ίδια σας τα μάτια στο χώρο και τη σημασία του.
Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία “διαπραγμάτευσης” να μην μπουν οι ανεμογεννήτριες πάνω στις αρχαιότητες ακριβώς, αλλά 100-200 μέτρα πιο κει, ή να κοπούν το πολύ μέχρι 2 ανεμογεννήτριες από τις 14.
Δεν πρόκειται να μπω σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και το ίδιο θα κάνουν και οι εκπρόσωποι των κατοίκων που αντιδρούν. Μακάρι να μην αληθεύουν.
Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις τόσο της Υπουργού Πολιτισμού ότι θα τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία, όσο και του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δε θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, καθίστανται γράμμα κενό.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα»