Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου έχει ορισθεί για τις 4 Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κυβερνήσεων με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία.
Σήμερα τον καρκίνο και όλους τους τρόπους αντιμετώπισης του καλύπτει δυστυχώς το γκρίζο νέφος της πανδημίας που έχει κυριεύσει την καθημερινότητα και έχει ακυρώσει το Σύστημα Υγείας. Οι άνθρωποι κλεισμένοι στον εαυτό τους και στο σπίτι τους αποφεύγουν να φροντίσουν την υγεία τους. Είναι τεράστια η ευθύνη της πολιτείας για το γεγονός ότι επέτρεψε στον κορωνοϊό να «ακυρώσει» και να «αφοπλίσει» την πρόληψη.
Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς τραγικό. Οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα νεοπλασιών έρχονται σε πλέον προχωρημένο στάδιο λόγω της παρερμηνείας των προτεραιοτήτων για την υγεία μας. Οι παράγοντες που οδηγούν σε καρκινογένεση είναι κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ σε κατάχρηση, η παχυσαρκία και η μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ. Στην Ελλάδα παρατηρείται αυξητική τάση και η προσμονή είναι 45-50.000 νέες περιπτώσεις το 2025.
Στην Ελλάδα δεν απουσιάζουν οι νοσοκομειακές κλίνες, ωστόσο λείπει η πρωτοβάθμια περίθαλψη (οικογενειακός ιατρός), ο οποίος προλαβαίνει τον καρκίνο σε πρώιμο-ιάσιμο στάδιο και λείπει η οργάνωση για τα σοβαρά περιστατικά και τα εξειδικευμένα Ογκολογικά Νοσοκομεία.
Οι πολιτικές υγείας έχουν χρέος να δώσουν βάρος στον τρόπο ζωής και την υποχρεωτική πρόληψη και οι πολίτες να συμφιλιωθούν με τον ασφαλή και υγιεινό τρόπο ζωής και τον περιοδικό έλεγχο της υγείας τους.
Κανείς δεν είναι άτρωτος. Και κανείς δεν χάνεται αν υπακούσει στις οδηγίες των ειδικών-ιατρών και ακολουθήσει νέες τεχνικές αντιμετώπισης