Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ΛΑΡΚΟ μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Λαμία, ο Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.
Μόνη λύση, η εύρεση ιδιώτη επενδυτή, τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από σημαντική μερίδα εργαζομένων.
Λύση που είχε αποδεχθεί, εγγράφως μάλιστα, και η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης όμως είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη, επιβαρύνεται δε από την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και από τις πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επέβαλαν πρόστιμο – κατ’ αποκοπή – 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή πάνω από 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που δεν εφαρμόζεται η απόφαση περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων του 2017, δηλαδή περισσότερο από 32 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.
Παρά ταύτα, προκειμένου να μείνει «εν ζωή» η ΛΑΡΚΟ και όλες οι θέσεις απασχόλησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης,επιχορηγήσαμε, ως Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 52 εκατ. ευρώ τη ΛΑΡΚΟ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προκειμένου αυτή να καλύψει μέρος του κόστους σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και τους μισθούς των εργαζομένων.
Παράλληλα, τα δύο τελευταία χρόνια, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Διαχειριστής επιδιώκουν να ολοκληρώσουν, με επιτυχία, τους 2 παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς, ο πρώτος από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και ο δεύτερος από την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.
Εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, διότι οι δυνητικοί επενδυτές εγείρουν ζητήματα περιβαλλοντικών αδειών, αδειοδοτικών διαδικασιών, εκατοντάδων αυθαίρετων κτιρίων, δυνητικών μελλοντικών προστίμων για μόλυνση της περιοχής, αξιοποίησης και κόστους των οικισμών κ.α.
Αυτή η διαδικασία φαίνεται να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.
Τότε αναμένεται το Δημόσιο να θέσει το τελικό σχέδιο σύμβασης στους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων.
Οι λύσεις κινούνται ουσιαστικά σε 3 συμπληρωματικές κατευθύνσεις, που καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων:
1η. Kαταβολή αποζημίωσης απόλυσης για το σύνολο των εργαζομένων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και δημοσιονομικόκόστος 20 εκατ. ευρώ.
2η. Για την ηλικιακή ομάδα εργαζομένων από 55 έτη και άνω, υπαγωγή σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς, με καταβολή αποζημίωσης απόλυσης και συμμετοχή σε προγράμματα παροχής κοινωφελούς εργασίας, μέχρι το ηλικιακό έτος των 62, με καταβολή μισθού για όλη την περίοδο.
Ήδη, ο Δήμος Λοκρών δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση της Κυβέρνησης», εκφράζοντας το ενδιαφέρον του προκειμένου να είναι ένας φορέας υποδοχής.
3η. Από το υπόλοιπο προσωπικό, όσοι δεν αξιοποιηθούν από το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας «Γέφυρα».
Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση – με επιτυχία – της όλης διαδικασίας και η απορρόφηση του μέγιστου δυνατού αριθμού εργαζομένων.