“Νταντάδες της Γειτονιάς»: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σε εφαρμογή μπαίνει το επόμενο διάστημα ένα από τα βασικά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας, το Νταντάδες της Γειτονιάς, που αποτελεί και μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που έχουν ως στόχο τη «συμφιλίωση» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών. Βάσει και του εισοδήματός τους, οι μητέρες θα επιδοτούνται με ένα ποσό μηνιαίως 250 ευρώ για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, εντός του σπιτιού τους ή στο χώρο του φροντιστή.
Οι φροντιστές θα πιστοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας καθώς θα παρακολουθούν σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Θα δημιουργηθεί μάλιστα πλατφόρμα των πιστοποιημένων φροντιστών ανάμεσα στους οποίους θα μπορεί να επιλέξει η οικογένεια για την φύλαξη των παιδιών.. Η λειτουργία του αρχικά θα είναι πιλοτική σε κάποιους δήμους της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.
Χώροι φύλαξης εντός των επιχειρήσεωνΕπόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα που παίρνει σειρά είναι και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών έως 2,5 ετών στο εσωτερικό των μεγάλων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα.
Η επιχείρηση που θα αποφασίζει να κατασκευάσει χώρο φύλαξης, θα επιδοτείται με το σύνολο του κόστους κατασκευής, ενώ για 3 χρόνια θα επιδοτείται το σύνολο του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του φροντιστή ή των φροντιστών που θα προσλάβει η επιχείρηση. Η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση μετά το τέλος της επιδότησης να διατηρήσει τον χώρο φύλαξης για άλλα τρία χρόνια.
Το πρόγραμμα θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου οι χώροι φύλαξης να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024 – και αρχικά απευθύνεται σε 120 επιχειρήσεις:

  • 50 επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζόμενων και
  • 70 επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα).

Στόχος και αυτού του προγράμματος είναι οι γυναίκες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Newmoney.gr