Οι ομαδάρχες των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, το παιχνίδι της ισχύος και η περίπτωση Πατέλη. Όταν λέμε στήριξη, εννοούμε στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς, αυτός είναι ο κανόνας που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία. Αλλιώς, δεν εξηγείται το γεγονός ότι η Αθήνα υποστηρίζει την απόφαση του Παρισιού να ενταχθεί στην κατηγορία της «πράσινης ενέργειας» και η πυρηνική.

^^^ Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτή την τελευταία, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Ωστόσο, η Γαλλία έχει και παραέχει. Οπότε εμείς, από την στιγμή που δεν μας στοιχίζει και τίποτα, στηρίζουμε τους φίλους και συμμάχους σε μια μάλλον δική τους υπόθεση, για να μας στηρίξουν κι αυτοί αύριο μεθαύριο σε μια δική μας. Έτσι πάνε αυτά, είναι γνωστό

Με την ευκαιρία, ακόμα δεν μάθαμε τον λόγο που τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέβαλε το ταξίδι στη Βρέστη. Εκεί όπου η γαλλική προεδρεία της ΕΕ οργανώνει ένα summit για τους ωκεανούς. Βέβαια, θα αναρωτηθείτε, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τους ωκεανούς; Ok, υπό μια ευρεία έννοια έχει, από τη στιγμή που το θέμα έχει να κάνει με θάλασσες και περιβάλλον.

ΥΓ: Ο Μητσοτάκης είχε κλείσει ημερομηνίες για να πάει λοιπόν στη Βόρεια Γαλλία (όπου θα συναντούσε και τον πρόεδρο Μακρόν), αλλά τελικά ανέβαλε το ταξίδι. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει έτσι κι αλλιώς ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

*** Όλη μέρα σε ένα… zoom βρίσκονται οι ομαδάρχες των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τηλεδιασκέψεις με στελέχη τους ανά την χώρα είναι σχεδόν συνεχείς. Ως γνωστόν, τα συνέδρια δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον στα αριστερά κόμματα, όπου η ζύμωση είναι «δευτέρα φύσις».

^^^ Εν τω μεταξύ, η μια μετά την άλλη οι «διακριτές ομάδες», άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα και τις πλατφόρμες των θέσεων τους, ενόψει του συνεδρίου. Με πρώτη απ’ όλες, να ανοίγει το χορό η «Ομπρέλα». Άλλες, πάλι, μαζεύουν υπογραφές για διάφορα θέματα κι άλλες ξεκινούν τις προσυνεδριακές συναντήσεις.

Στην Κουμουνδούρου, στο μεταξύ, μόλις τώρα αντιλαμβάνονται ότι ξεκινά μια περίοδος βαθιάς ομφαλοσκόπησης για το κόμμα. Και τρέμουν στην ιδέα του τι μπορεί να γίνει αν ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Για πολλούς λόγους, παραδέχονται πλέον, ότι έπρεπε να είχαν ξεμπερδέψει με το συνέδριο και τους κάθε είδους απολογισμούς εδώ και πολύ καιρό. Ας όψεται η αναβλητικότητα (κυρίως) και η πανδημία (δευτερευόντως).

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά στην εκλογή του νέου προέδρου, ο Τσίπρας, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος, έχοντας ως αντίπαλο του τα λευκά, τα άκυρα και την αποχή. Να ξέρετε πως οτιδήποτε ποσοστό συγκεντρώσει κάτω από 70% (επί των συμμετεχόντων στις διαδικασίες) θα είναι ήττα. Και το ξέρει.

ΥΓ 1: Αυτή η ιστορία της ιδιότυπης εκλογής του από τη βάση, που δεν είναι ακριβώς από τη… βάση, είναι μπερδεμένη ιστορία.

*** Πολύ αναβαθμισμένο τον βλέπω τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη. Ο οποίος, αργά αλλά σταθερά, «παίρνει έργο» από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλη.

^^^ Όχι, ο τελευταίος δεν έχει πέσει σε πρωθυπουργική δυσμένεια, όπως λέγεται. Απλώς ο μπιζιμποντισμός κάποια στιγμή κουράζει. Και συνεπώς, από ένα σημείο και μετά, το παιχνίδι της ισχύος αρχίζει να μοιράζεται διαφορετικά.

Ε, αυτό ισχύει και με την περίπτωση Πατέλη.

ΥΓ: Άλλωστε και ο Φραγκογιάννης, για τους γνωρίζοντες, δεν είναι και καμία τυχαία περίπτωση. Αντιθέτως…