Η Αρτάκη έχει προοπτική ανάπτυξης με γνώμονα τον τουρισμό

Αρτακη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία με περίπου 9500 κατοίκους με αναμονή από την ΕΛΣΤΑΤ των νέων στοιχεία.

Πιθανότατα είναι η τρίτη πολη αφού τα Ψαχνα είναι μεγαλύτερη πολη ,αλλά λόγω αρνησεως απογραφής των κατοίκων φαίνεται ως Τρίτη μεγαλύτερη πολη της Εύβοιας. Βέβαια με την δημοσιοποιηση της νέας απογραφής θα ξέρουμε τα αποτελέσματα.

Η Αρτακη λοιπόν βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας. Τα τελευταία χρόνια η επέκταση και των δύο πόλεων έχει συνδέσει την Νέα Αρτάκη με το πολεοδομικό συγκρότημα της Χαλκίδας δίνοντας εικόνα προαστειου της Χαλκίδας. Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Νέα Αρτάκη, πριν την άφιξη των προσφύγων το 1922 ήταν περιοχή με ελιές υγρό κλίμα η οποία άνηκε σε γαιοκτημονες της οικογενειας Βουδούρη.

Πλέον υπάρχει πλατεια με το όνομα αυτής της οικογένειας. Το 22 λοιπόν πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου ,ERDEK σήμερα, εγκατασταθηκαν εδώ και λίγο αργότερα και στον οικισμό. Πάμε όμως στο σήμερα όπου η Αρτάκη θεωρείται ως μια τουριστική καλοκαιρινή πόλη, όπου δεσπόζει η παραλία με το λιμάνι και τον αη Νικόλα και τα γνωστά ούζο τσιπουραδικα που αποτελούν πόλο έλξης για τα Σαβατοκυριακα ,με την φράση πάμε Αρτάκη για ούζο.

Τα τελευταία χρόνια με το σχέδιο πόλης που έγινε με νέους δρόμους, με πινελιές καλαισθησιας στην παραλία, η πολη έχει κάνει άλματα προόδου ως προ την επισκεψιμοτητα. Στα μείον η άναρχη στάθμευση, ο κεντρικός δρόμος Χαλκιδα Αρτάκη, το κλείσιμο των ξενοδοχείων. Στα θετικά ή ανέγερση Μουσικού Γυμνάσιου, το λαογραφικό Μουσείο, οι σύλλογοι που κρατούν ηθη, έθιμα παραδόσεις, τα γνωστά Κυζικεια, η περιοχή του Ζέφυρου,η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμενης, οι δραστηριότητες αθλητικών σωματείων, οι κοντινές βιομηχανίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη.

Σε γενικές γραμμές η πόλη φαίνεται να έχει δυναμική και προοπτική ανάπτυξης με γνώμονα την τουρισμό, την αλιεία ,την βιομηχανία και την εμπορικότητα που δίνει ο ένας και μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με την Αρτακη