Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει εκλογικά σενάρια και παροχολογία


Τάσος Ευαγγελίου.

Με την κρίση της ακρίβειας να κάνει εμφανή τα σημάδια της παρουσίας της στη χώρα και την αξιωματική αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση να επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αγανάκτησης για να προκαλέσει φθορά στην Κυβέρνηση προχωρώντας σε μια άκρατη παροχολογία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει τέλος σε κάθε είδους σενάριο που δύναται να εκτρέψει την πορεία της οικονομίας σε επικίνδυνες ατραπούς, είτε αφορά τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε σε συζητήσεις περί παροχών ακόμη και εντός της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την προηγούμενη Τετάρτη έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν προτίθεται να παρεκκλίνει των στόχων που έχει θέσει για το 2023, δηλαδή να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα και να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι η ανακούφιση ευπαθών ομάδων γίνεται χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά, θέση που επανέλαβε και χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για τον ίδιο λόγο επισήμανε και στις δύο περιπτώσεις ότι η επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας (ρεύμα και το φυσικό αέριο) συνολικά τα μέτρα στήριξης, δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας και τους στόχους της κυβέρνησης για επενδυτική βαθμίδα.

Ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα κοστολογημένα και θα λαμβάνουν υπόψη τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Το μήνυμα προς τις αγορές αλλά και τις Βρυξέλλες είναι σαφές, συνδέεται με τις εξελίξεις και την άνοδο των κρατικών ομολόγων όπως και με το γεγονός, πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα πέραν της απόφασης να εξοφλήσει και να τελειώνει με το ΔΝΤ, επιδιώκει να άρει και την αυξημένη επιτήρηση στην οποία έχει παραμείνει, κληρονομιά από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια εκλογών, οι υπουργοί και οι παροχές
Ο πρωθυπουργός κλείνει και τα σενάρια περί εκλογών τονίζοντας μάλιστα πως δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο στόχος τους για αυτοδυναμία μέσα από τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις παραμένει στο πεδίο των σχεδιασμών του Μαξίμου και των εκτιμήσεων του ιδίου ότι οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν επί απτών αποτελεσμάτων στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό καθορίζει το δίλημμα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες, κυρίως οι μεθεπόμενες, εκλογές κόντρα στη διχαστική ρητορική και στα ψευδοδιλήμματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί αριστεράς και δεξιάς. Διλημμάτων που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά σε μια λογική πόλωσης που επιλέγεται από όσους δεν διαθέτουν προτάσεις ικανές να πείσουν τους πολίτες και επιλέγουν την αρνητική ψήφο.

Οι αναφορές άλλωστε του Αλέξη Τσίπρα στα περί φθοράς της κυβέρνησης, οργής και αγανάκτησης, αλλά και καθεστωτικής λειτουργίας της, δείχνουν ακριβώς τον δρόμο που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή η άκρατη παροχολογία στην οποία αναλώνει τον πολιτικό του χρόνο, και στην οποία δείχνει να ακολουθεί η ελάσσων αντιπολίτευση, έχει στόχο και να παρασύρει την κυβέρνηση σε μια πλειοδοτική λογική. Κυρίως τους υπουργούς και τα στελέχη που εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ασκούν πιέσεις για παραπάνω παροχές με το βλέμμα στις εκλογές. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι στις προεκλογικές περιόδους τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και το δημόσιο συνολικά κατεβάζουν τα μολύβια, ρίχνοντας βάρος στις πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις.

Η σαφής τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε και έχει στόχο να κλείσει κάθε σενάριο, αν μη τι άλλο να δείξει στα στελέχη του πως ο μόνος δρόμος προς τις κάλπες είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων και όχι των παροχών χωρίς αντίκρυσμα. Των παροχών που δύναται να οδηγήσουν τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω.

Κλείνοντας τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο Πρωθυπουργός κλείνει και την πόρτα σε όποια στελέχη πιέζουν για επιπλέον παροχές με γνώμονα μια μικροπολιτική λογική περασμένων ετών. Άλλωστε ο ίδιος εξελέγη αποφεύγοντας υποσχέσεις και πλειοδοτικούς διαγκωνισμούς παροχών και δείχνει να επιδιώκει να απευθυνθεί στους πολίτες με την ίδια τακτική.

Η δε διαχείριση των κρίσεων που έχουν πλήξει απανωτά τη χώρα θα είναι μια εκ των βασικών παραμέτρων που θα κληθούν να κρίνουν από την πλευρά τους και οι ψηφοφόροι.