Αγορές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης- Τα “τύμπανα πολέμου” και οι φόβοι για ντόμινο.

Ώρες αγωνίας ζουν οι επενδυτές, περιμένοντας να ανοίξουν οι αγορές μέσα σε κλίμα έντονων ανησυχιών, με τον ήχο των “τυμπάνων πολέμου” στην Ουκρανία να ακούγεται όλο και πιο δυνατά, ενώ η πληθωριστική απειλή μεγαλώνει και οι αυξήσεις επιτοκίων έρχονται πιό κοντά χρονικά.

Ολοι πλέον φοβούνται ένα μαζικό sell-off, που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο καταρρεύσεων στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων και στις αγορές ομολόγων – με αλυσιδωτές καταστρεπτικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι φόβοι αυτοί μπορεί να καταστούν “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν για να γλιτώσουν από ενδεχόμενη κατάρρευση, θα είναι αυτά που τελικά θα την προκαλέσουν.

Βασικός καταλύτης για τις αγορές παραμένουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που προκάλεσαν ήδη μεγάλη άνοδο των τιμών αργού πετρελαίου – σε υψηλά επταετίας – φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Επιβαρυντικά λειτουργούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και οι εκτιμήσεις για επίσπευση των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ.

Ολα είναι… ψυχολογία
Ομως αυτές τις ώρες σημασία δεν έχουν τόσο τα γεγονότα, όσο η ψυχολογία και το κλίμα που διαμορφώνονται, καθώς οι αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα… “νευρικής κρίσης”, έτοιμες να αντιδράσουν με υπερβολή ακόμη και σε ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις ήσσονος σημασίας.

Τις τελευταίες ώρες το “θερμόμετρο” της ουκρανικής κρίσης ανεβαίνει και η ένταση κλιμακώνεται – τουλάχιστον στα… δελτία ειδήσεων και στις ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, που δημιουργούν την εντύπωση ότι επίκειται πολεμική σύρραξη – αν όχι… παγκόσμιος πόλεμος.

Η αντίδραση των ασιατικών χρηματιστηρίων που ανοίγουν σε λίγες ώρες, θα αποτελέσει μιά πρώτη ένδειξη για το πώς αποτιμούν οι αγορές τις εξελίξεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται στις 10:00 το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών και ομολόγων, που βαδίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα σε τεντωμένο σχοινί, εμφανίζοντας έντονη μεταβλητότητα.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η αντίδραση της Wall Street, η οποία βυθίστηκε την Παρασκευή στο κόκκινο σε μία “πρόβα διόρθωσης”, με τον Dow Jones να χάνει 1,43%, τον S&P 500 στο -1,90% και τον Nasdaq να βυθίζεται 2,78% χαμηλότερα. Ενδεικτικό του κλίματος και των προβλέψεων για τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών εξοπλιστικών συστημάτων και πολεμικού υλικού (Northrop Grumman +4,5%, Lockheed Martin +2,8%).

ΧΑ και ελληνικά ομόλογα
Στην κόψη του ξυραφιού και το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τις δύο τελευταίες εβδομάδες και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο σε περίπτωση διεθνούς αναταραχής.

Συνέχιση των πιέσεων αναμένεται στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που οι αποδόσεις τους έχουν ήδη εκτοξευθεί στα ύψη, προμηνύοντας αύξηση του κόστους δανεισμού.