Ο Θ. Ζεμπίλης ζητά την απαλλαγή των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος 40% για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών.

Κατόπιν συνεννόησης με την Πρόεδρο του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων Ευβοίας, κα Μυρσίνη Μαστραντωνά, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπέβαλε Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, με την οποία ζητάει την απαλλαγή των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος 40% για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Η με Αρ.πρωτ.: 3220/14.2.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

«Ο κλάδος των εκμεταλλευτών σχολικών κυλικείων έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση της πανδημίας covid-19. Τις σχολικές χρονιές 2019 – 2020 και 2020 – 2021, λόγω της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του σχολικού έτους, τα σχολικά κυλικεία αντιμετώπισαν ραγδαία μείωση των εσόδων τους. Τη φετινή σχολική χρονιά (2021 – 2022), παρά το γεγονός ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, τα έσοδα απέχουν πολύ από το να επανέλθουν στα φυσιολογικά (προ κορωνοϊού) επίπεδα. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα επιβίωσης.
Ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει συσσωρευμένες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δήμους, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της μείωσης του τζίρου. Προκειμένου, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες και στην ταυτόχρονη μείωση των εσόδων χρειάζονται την στήριξη της Πολιτείας.
Σύμφωνα με το Επαγγελματικό τους Σωματείο, ένα ικανοποιητικό μέτρο στήριξης θα ήταν η απαλλαγή τους από την υποχρέωση τους να καταβάλλουν το 40% του μισθώματος και για το σχολικό έτος 2021 – 2022, όπως ακριβώς έγινε και για το έτος 2020 – 2021. Υπέρ της λήψης του συγκεκριμένου μέτρου συνηγορεί και η από 27 Ιανουαρίου ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε..
Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
● Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να απαλλαγούν οι εκμεταλλευτές σχολικών κυλικείων από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος 40% για την φετινή χρονιά 2021-2022;».