Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την πανδημία και ετοιμάζεται για τη θερινή σεζόν

Την πανδημία φαίνεται πως αφήνει πίσω της η Ευρώπη, με τη Γερμανία να είναι έτοιμη να άρει αρκετά από τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. 

Η άρση αυτή θα λάβει χώρα σε 3 στάδια από τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με την πρόταση της Καγκελαρίας.

Η Αυστρία και η Ελβετία έχουν παρόμοια σχέδια, ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα ξεκινήσει την άρση των μέτρων την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Ευρώπη, η οποία αποτέλεσε, πριν από μια διετία, το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας, προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αυτή η αλλαγή ρότας βρίσκεται στήριξη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την ήπια νόσηση της μετάλλαξης Όμικρον, αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. 

Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μερική άρση των μέτρων ενδέχεται να άρει την επιβολή χρήσης μάσκας και πιστοποιητικών εμβολιασμού στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με  τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν: «Εάν η παρούσα κατάσταση συνεχίσει ως έχει, το κύμα της πανδημίας αυτό ενδέχεται να τελειώσει σε δύο εβδομάδες. Θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση ημι-κανονικότητας», τόνισε ο Βεράν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα στη Γερμανία έχουν αρχίσει να καταγράφουν μείωση, ενώ η βελτίωση της κατάστασης προκάλεσε εκκλήσεις από μερίδα Γερμανών πολιτικών για υιοθεσία της τακτικής της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας και χαλάρωση των μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν προσεκτικές. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς και δημόσιους χώρους.Η πρόταση της Καγκελαρίας τονίζει τον κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας και νέων μεταλλάξεων μέχρι το φθινόπωρο, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη εμβολιασμού των εκατομμύρια ανεμβολίαστων πολιτών.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», ανέφερε ο Χέντρικ Γουέστ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενόψει της συνάντησης της Καγκελαρίας με ηγέτες των γερμανικών περιοχών. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζική άρση των μέτρων τα οποία μας έχουν προστατεύει τους τελευταίους μήνες».

Στην Ελβετία, η κυβέρνηση αναμένεται να άρει την πλειονότητα των μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού, αλλά οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητες στα μέσα μεταφοράς.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, μελετά περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση παρουσίασε -πρόσφατα- πλάνο για την επιστροφή στην κανονικότητα εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να περιορίζονται.«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», ανέφερε ο Χέντρικ Γουέστ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενόψει της συνάντησης της Καγκελαρίας με ηγέτες των γερμανικών περιοχών. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζική άρση των μέτρων τα οποία μας έχουν προστατεύει τους τελευταίους μήνες».Στην Ελβετία, η κυβέρνηση αναμένεται να άρει την πλειονότητα των μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού, αλλά οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητες στα μέσα μεταφοράς.Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, μελετά περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση παρουσίασε -πρόσφατα- πλάνο για την επιστροφή στην κανονικότητα εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να περιορίζονται.