Το «Σχέδιο Μάρσαλ» του Πιερρακάκη- Η μεγάλη ψηφιακή ανάπτυξη της Ελλάδας που αλλάζει τα δεδομένα σε χρόνο – ρεκόρ

Το σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ», όπως το χαρακτηρίζει ο υπουργός, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χρηµατοδοτήσει το σύνολο της ψηφιακής της στρατηγικής«Η χώρα μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο λειτουργική. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει. Δέσμευσή μας, να πάει η Ελλάδα μπροστά, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω ». Με αυτά τα λόγια είχε ξεκινήσει τη θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Νίκο Παππά.

Η αλήθεια είναι ότι εκείνο το πρωινό της 9ης Ιουλίου 2019 δεν ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν να δουν άμεσα βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος υπουργός κήρυσσε τον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας, ούτε ήταν πρωτοφανής η εξαγγελία της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η διαφορά, όμως, του Κυριάκου Πιερρακάκη από τους προκατόχους του ήταν ότι διέθετε ένα λεπτομερές σχέδιο για να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Έκτοτε, μεσολάβησαν ημερολογιακά δύο χρόνια και επτά μήνες – ο πολιτικός χρόνος, όμως, λόγω της πανδημίας υπήρξε πολύ πυκνότερος. Ο κοροναϊός βρήκε την Ελλάδα «ψηφιακά ανοχύρωτη»: Ελάχιστες υπηρεσίες παρέχονταν ψηφιακά, καθώς ακόμα και οι απλούστερες συναλλαγές με το Δημόσιο απαιτούσαν αναμονή σε μία -στην καλύτερη περίπτωση – ουρά.

Με λίγα λόγια, το κράτος αποτελούσε την υπ’ αριθμόν ένα απειλή διασποράς του ιού. Η απειλή αυτή αποτέλεσε και τον κρίσιμο επιταχυντή του σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εκκρεμότητα μετατράπηκε σε αναγκαιότητα, η απάντηση, όμως, στην πρόκληση παρέμεινε ίδια: πολλές και λειτουργικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι εύκολα προσβάσιμες για όλους, και, ταυτόχρονα, ενίσχυση των υποδομών του κράτους, που θα εκσυγχρονίσουν ριζικά τη λειτουργία του.Το gov.gr αποτέλεσε ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την κεντρική εξαγγελία του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2020. Το πρώτο lockdown, όμως, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Έτσι, το gov.gr τέθηκε σε λειτουργία στις 21/3/2020, ενσωματώνοντας 501 ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες, με την προσθήκη της υπεύθυνης δήλωσης και της εξουσιοδότησης.