Η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου
Στη σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης και της «επίθεσης φιλίας» από την Τουρκία σε κράτη της βαλκανικής χερσονήσου ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπραγματοποιεί στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα στο κομμάτι των Βαλκανίων, στο οποίο η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά μια δυναμική επαναφορά, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε εμπορικό και επιχειρηματικό. Κι αυτό μάλιστα σε μία περίοδο όπου είναι εμφανής η δυσαρέσκεια για τις Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει την επιρροή του σε μια σειρά από χώρες της περιοχής.
Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και την επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στη Σερβία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στις 23 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στο Βουκουρέστι για συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάε Τσιούκα. Η οικονομική διπλωματία και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει θετικά δείκτες όπως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών στη Ρουμανία για το 2021 ή την άνοδο κατά 63,2% για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία το 2021.
Στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου συζήτησαν τις δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού. Στο Ζάγκρεμπ, οι κ. Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στις συνομιλίες αυτές του κ. Μητσοτάκη, όπως και η ανάδειξη από πλευράς του της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της επιθετικής ρητορικής και των ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και της σταθερής προσήλωσης της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της Τουρκίας, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ, και σωστά, μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος, σταθερός και φιλειρηνικός, απειλείται από ένα άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που έκανε και πρόσφατα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, στον οποίο τόνισε ότι η υποστήριξη αυτή εν προκειμένω είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.
«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, προς τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου.