ΥΠΕΝ: Εντολή για εξονυχιστικό έλεγχο από την ΡΑΕ για τα χρέη προμηθευτών προς τους δήμους

Tη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα επιληφθεί άμεσα για το θέμα της παρακράτησης των δημοτικών τελών από τους προμηθευτές εισέπραξε χθες η διοίκηση της ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κώστα Σκρέκα.Τα χρέη προς τους ΟΤΑ προστίθενται στην χιονοστιβάδα των συνολικών οφειλών που έχουν δημιουργήσει στην αγορά οι πάροχοι ενέργειας προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους δήμους.Οι εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης καλούνται να προσκομίσουν άμεσα στοιχεία στην ΡΑΕ για τις οφειλές τους. Αύριο μάλιστα, έχουν κληθεί από τον Ρυθμιστή για το ίδιο θέμα διαχειριστές και πάροχοι καθώς το θέμα της παρακράτησης οφειλών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί κινδύνους συνολικά στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκέων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου υπάρχουν εταιρείες που έχουν να αποδώσουν δημοτικά τέλη ένα χρόνο. Επομένως επισημαίνει, η ενεργειακή κρίση δεν είναι εκείνη που έχει προκαλέσει τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα αλλά εκείνη που έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Αν και οι ΟΤΑ δεν έχουν σαφή εικόνα των χρεών, υπολογίζουν με βάση τις περσινές εισπράξεις ότι έχουν απώλειες της τάξεως των 60 έως 70 εκ. ευρώ. Πρόκειται για πολύτιμους πόρους σε μια περίοδο που οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν έως και 100% παραπάνω δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Χθες πάντως ο κ. Σκρέκας δήλωσε στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι οι δήμοι όπως και οι επιχειρήσεις θα έχουν την έκπτωση των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα που εφαρμόζεται ήδη από τον Ιανουάριο ως έκπτωση στο ρεύμα.

Όπως αναφέρει στο newmoney ο κ. Παπαστεργίου όταν ένας Δήμος καθυστερεί τις πληρωμές του για περισσότερο από δύο μήνες, το δημόσιο του παρακρατεί το 25% των χρηματοδοτήσεων. «Δεν μπορεί ο προμηθευτής να μην έχει κυρώσεις για αυτές τις πρακτικές» αναφέρει και δηλώνει ότι πολλοί δήμοι έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες και αγωγές για να εισπράξουν τις οφειλές. Μόνο στο δήμο Τρικκαίων τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη φτάνουν τις 700.000 ευρώ.Ο δήμαρχος Τρικκαίων έθιξε στον υπουργό και το ζήτημα του τέλους ταφής για την διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί άλλο ένα αγκάθι για τους δήμους. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρξει αναστολή της καταβολής του που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από αρχές του έτους.Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι επειδή αποτελεί αιρεσιμότητα για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να παγώσει. Εξετάζονται όμως μέτρα για να αμβλυνθεί το κόστος και ο κ. Σκρέκας ζήτησε χθες από την ΚΕΔΕ να υποβάλλει τις προτάσεις της ώστε το κόστος αυτό να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους δήμους.

newsmoney