Το Δ.Σ του Δήμου Χαλκιδέων στο πλευρό των εργαζομένων της Λαρκο

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα στην εισήγησή της ξεκαθάρισε πως τον πρώτο και τον τελευταίολόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι:1.080 εργαζόμενοι στην ιστορική και μεγάλης παραγωγικής σημασίας επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ, βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν από την ανεργία, καθώς τα σωματεία τους έχουν ειδοποιηθεί για τις επικείμενες απολύσεις. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για δεκαετίες στην επιχείρηση, είναι πάνω από 50 ετών και οδηγούνται σε βέβαιο εργασιακό και οικονομικό θάνατο. Αλλά και οι πιο νέοι θα βρεθούν άνεργοι σε ένα δεινό οικονομικά τοπίο, σε συνθήκες δυσχερέστερες από ποτέ, καθώς η υγειονομική κρίση, έχει πλήξει βαθύτατα την οικονομία της χώρας και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας.175 από τους εργαζόμενους αυτούς βρίσκονται στην Εύβοια, πολλοί είναι δημότες μας, αλλά και να μην ήταν, πάλι θα δηλώναμε ξεκάθαρα και ηχηρά ότι είμαστε στο πλευρό όλων, καθώς ειδικά η πολύπαθη Εύβοια, η Εύβοια που εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως μετά το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων, είναι από τους πρωταθλητές νομούς στην ανεργία, η Εύβοια που χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος τόπος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε, δημιουργώντας νέα στρατιά ανέργων, η Εύβοια δεν σηκώνει κανέναν άνεργο παραπάνω. Και όπως έχω επανειλημμένα πει, η σύνδεση των Δήμων της Εύβοιας, είναι πιο ισχυρή από άλλες περιοχές, οι οικονομίες των Δήμων της είναι άμεσα εξαρτώμενες, λόγω της νησιωτικότητάς της. Η ανεργία τόσων ανθρώπων θα δημιουργήσει όχι μόνο στους ίδιους και στις οικογένειές τους τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και πλήγμα στην τοπική κοινωνία μας με την ευρύτερη έννοια.Προσωπικά συμμετείχα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Εργατικό Κέντρο και συμμετέχω στην συντονιστική επιτροπή, η οποία προέκυψε από τη σύσκεψη αυτή. Εντός των ημερών μάλιστα θα συναντηθούμε για την δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών μας.Η θέση μου ήταν και είναι μία, σαφής, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα αιτήματα και τις επικείμενες λύσεις, τον έχουν οι εργαζόμενοι.Και εμείς θα σταθούμε έμπρακτα δίπλα τους, με όποιον τρόπο μας ζητηθεί. Οι θέσεις των εργαζόμενων της Εύβοιας, όπως μου στάλθηκαν από τον Πρόεδρο του Σωματείου τους τον κ.Γιώργο Σελεβάκο, όπως αυτές προέκυψαν από τη γενική τους συνέλευση, είναι οι εξής:1. Διασφάλιση συνέχειας στην παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ2. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ κατά προτεραιότητα στην παραγωγική λειτουργία της εταιρείας.Εναλλακτικά:• Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία επταετία πριν την απονομή της σύνταξης τους, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές.• Ειδικό ταμείο μετάβασης διάρκειας μέχρι ένα χρόνο, με πλήρεις αποδοχές για το σύνολο του προσωπικού, το οποίο δεν εντάσσεται στην προηγούμενη κατηγορία.• Μετατάξει

του συνόλου του προσωπικού το οποίο δεν θα μεταφερθεί στην νέα εταιρεία εντός του έτους, σε προσωποπαγείς θέσεις ΟΤΑ, Περιφερειών  και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημόσιου Τομέα με αναγνώριση προϋπηρεσίας (σύμφωνα με την πρόταση του κ. Περπατάρη).

3.         Άμεση απόδοση στο σύνολο του προσωπικού των αποζημιώσεων, χωρίς κρατήσεις, όπως αυτές απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας .

4.         Πλήρης αποζημίωση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ASPIS & GENERALLI.

5.         Άμεση απόδοση των οφειλόμενων στο σύνολο του προσωπικού από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (άδειες κλπ).

Τις θέσεις αυτές σας καλώ να στηρίξουμε σήμερα και εμείς, με  απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και ειδικά στο θέμα των πιθανών μετατάξεων στον Δήμο μας, όπως εναλλακτικά τίθεται από τους εργαζόμενους, να δηλώσουμε ρητά, ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, προχωρώντας άμεσα σε όποια ενέργεια απαιτηθεί.

Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο λόγο, είπε ο Χρήστος Παγώνης, παίρνοντας το λόγο: Η ΛΑΡΚΟ δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο κομμάτι της στην Εύβοια, πολλοί εργαζόμενοι είναι δημότες του Δήμου Χαλκιδέων. Αν και μονοπώλιο, την έφτασαν οι διοικήσεις της σε αυτό το σημείο. Όλα τα λάθη που έκαναν οι διοικήσεις τα πληρώνει η περιοχή μας και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι. Η κοινωνία μας έδειξε ανοχή στη ΛΑΡΚΟ γιατί πολλοί εργάζονταν σε αυτή. Σήμερα, χωρίς να λαμβάνεται ιδιαίτερη φροντίδα για αυτούς τους εργαζόμενους, θα πληρώσει το κράτος τα χρέη για την πάρει κάποιος ιδιώτης. Διαφωνούμε με αυτές τις πρακτικές, οι εργαζόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παγώνης, ο οποίος πρότεινε να γίνει μία ανοιχτή συνεδρίαση για τα θέμα στο Εργατικό Κέντρο: «Θα πρέπει ο Δήμος να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να καταδείξει σε όλους ότι ο Δήμος δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτήν την κατάσταση της αποβιομηχάνισης και του μαρασμού»

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ δεν έπρεπε να συζητηθεί σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη αλλά σε ανοιχτή συνεδρίαση και να έρθουν όλοι και οι βουλευτές, είπε ο Βασίλης Καθαροσπόρης: «Στηρίζουμε όλοι τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, αλλά ο μοναδικός που πρέπει να αισθάνεται εδώ μέσα δικαιωμένος είναι ο Βαγγέλης Σταματούκος ο οποίος τα έλεγε χρόνια τώρα». Ανάλγητη χαρακτήρισε την κυβέρνηση, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Πάνε σαν ζώα προς σφαγή οι εργαζόμενοι. Ποιος οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ εδώ; Αυτό είπα και στο Εργατικό κέντρο. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που τώρα δεν εμφανίζονται πουθενά; Να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ. Αλλά έπρεπε να βάλουν σαν μοναδικό όρο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αλλά όλοι αυτοί οι εθνοσωτήρες είναι υπηρέτες των συμφερόντων. Διαφορετικά δεν εξηγείται πως χρόνια τώρα ανεπάγγελτοι βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Εμείς λέμε, αν θέλουν να πουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοι να μείνουν εκεί. Η ΛΑΡΚΟ δεν θα λειτουργήσει στην Εύβοια με άλλο προσωπικό. Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε».

Η Γρανέττα Τσιβίκα δήλωσε στο πλευρό των εργαζομένων, η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την απόφαση της Κυβέρνησης και τόνισε πως υπάρχει προσχέδιο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η λύση είναι να εκσυγχρονιστεί η ΛΑΡΚΟ και όχι να πουληθεί. «Με το κλείσιμό της θα αφήσει άνεργους και άστεγους, πως θα ζήσουν; Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους, προτείνουμε σαν ψήφισμα το ψήφισμα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ», κατέληξε η κα Τσιβίκα.

Πολιτική επιλογή καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεθοδευμένη, χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση των εργαζομένων ο Βαγγέλης Σταματούκος: Θέλουν να διώξουν όλο τον κόσμο και να πάρουν εργαζόμενους με 600 ή 700 ευρώ μηνιάτικο. Αναφέρθηκαν δύο ψηφίσματα. Το ένα όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και το άλλο αυτό που ανέγνωσε η Δήμαρχος, του κου Σελεβάκου, το οποίο αναφέρει και εναλλακτική λύση. Είναι δυνατόν να μιλάμε για εναλλακτική λύση, όπως αναφέρει ο Σελεβάκος; Δεν μπορεί να μπει σε ένα ψήφισμα εναλλακτική λύση»

Κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ σε απόλυση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει το ψήφισμα και μόνο σε αυτό μπορούμε να στραφούμε εμείς, είπε ο Τάσος Καλαθέρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση της Ελένης Μιτζιφίρη.

eviatop