Τοπικό Συμβούλιο Ψαχνών: “Η Ποίηση είναι παντού”

 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης που είναι σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου θα ήθελα να εκφράσω και να πω λίγα λόγια για την ποίηση.

Η λέξη ποίηση προέρχεται από το ρήμα ποιώ που σημαίνει δημιουργώ. Πολλοί είναι αυτοί πού έχουν γράψει στίχους και ολόκληρα ποιήματα για διάφορες εκφάνσεις της ζωής, για τη γέννηση, για το γάμο, για τη βάφτιση, για τον πόλεμο, για τον έρωτα, για την αγάπη, για το μίσος, για την πίστη, για τις γιορτές, για οτιδήποτε μας περιβάλλει. Τα πρώτα ποιήματα χάνονται στα βάθη των αιώνων γνωστός είναι ο Όμηρος για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, που ο αοιδός ή ο ραψωδός τα απήγγειλε με την συνοδεία λύρας. Η ποίηση από εκείνα τα χρόνια μέχρι την σημερινή εποχή έχει εξελιχθεί, έχει επηρεαστεί και έχει αλλαχθεί πολλάκις φορές. 

Την ποίηση μπορείς να την συναντήσεις παντού από τοίχους και παγκάκια, μέχρι και στο διαδίκτυο. Η ποίηση είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της ύπαρξής μας.  Και όπως έλεγε και ο Τάσος Λειβαδίτης   Κι ίσως, για να βγάλεις φτερά, φτάνει να ακουμπήσεις σε έναν τοίχο, και να σκεφτείς πόσο λίγο θα ζήσεις. 

Και θα κλείσουμε με ένα ποίημα του συνδημότη μας Σταμάτη Ρεμη- ΦραντζήΣυγχώρεση-νερό κι αλάτι

Θυμάμαι τους συγχωριανο

Πειράγματα στο καφενεί

Μέρα ποτέ δεν πέρναγ

Δίχως γέλιο και αστείο

Και αν καμιά φορά ξεφεύγα

Και κάποιος δυσφορούσε

Αμέσως τα χέρια έδινα

Η συγχώρεση επικρατούσε

Στο τέλος όταν έφευγ

Κι έκλαιγαν από τα γέλι

Νερό κι αλάτι έλεγα

Όλα συχωρεμένα

Νερό κι αλάτι και για εμ

Όλα να διαλυθούν

Και αν ανοίξαμε πληγέ

Όλες να γιατρευτουνε

Stamatios Remis Frantzis.ςεάς.νααν.ν νε.εούς