Δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί αλλά χρήσιμοι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή. Παραδέχθηκε την αύξηση της διεθνούς τιμής του Νικελίου υποστήριξε όμως ότι η εταιρία παραμένει ζημιογόνα.Την προσχεδιασμένη παράδοση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες παρά την διεθνή αύξηση της τιμής του Νικελίου (που παράγει η επιχείρηση) και τις προτάσεις των εργαζομένων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εμφανίστηκε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αμφισβήτησε τις δυνατότητες της επιχείρησης λέγοντας ότι αν αυτές υπήρχαν θα έπιανε υψηλό τίμημα στην αγορά, όμως στην συνέχεια φρόντισε ο ίδιος να μιλήσει καταστροφολογικά για την οικονομική και παραγωγική κατάσταση της εταιρείας. Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι λυμένη κάθε εκκρεμότητα με το δημόσιο για τα ακίνητα της ΛΑΡΚΟ σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος επενδυτής. Θέση που συνάδει με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων για προσπάθεια εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Ο Χρήστος Σταϊκουρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να παραδώσει την ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη και μάλιστα με …τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Δηλαδή ακόμη και δίχως προσωπικό και «τακτοποιημένη» κάθε εκκρεμότητα με το δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνιστικές διαδικασίες υπό το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή. Είμαστε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών. Στόχος μας είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών. Ευχόμαστε να υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι τέλους». Υποστήριξε μάλιστα ότι την ίδια περίοδο επιλύονται «μια σειρά από εκκρεμή θέματα από τα συναρμόδια Υπουργεία όπως είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας, τα αυθαίρετα κτίσματα, ώστε να μην είναι εμπόδιο στην επίτευξη του βέλτιστου τιμήματος και στους δύο διαγωνισμούς, αλλά και στις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής». Σχολίασε,δε, γενικότερα για το θέμα πως «στην πολιτική δεν είμαστε για να είμαστε αρεστοί αλλά για να είμαστε χρήσιμοι, να λειτουργούμε επ’ ωφελεία του πολίτη».
Ο υπουργός Οικονομικών παρότι αποδέχθηκε ότι υπήρξε αύξηση στις τιμές του Νικελίου διεθνώς αρνήθηκε ότι αυτό ενισχύει την αξία της ΛΑΡΚΟ. Σκωπτικά σχολίασε ότι αν είναι έτσι «τότε τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα. Αν υπάρχουν μοναδικά μεταλλεύματα, κερδοφόρα επιχείρηση, τότε θα υπάρχει, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ υψηλό τίμημα. Αυτό λέει η κοινή λογική. Για να δούμε, όμως, αν θα υπάρχει πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλό τίμημα. Όταν κάτι αξίζει πάρα πολύ, θα προστρέξει ο ιδιώτης, καθώς εμείς θέλουμε».
Παρόλα αυτά ήταν ο ίδιος ο υπουργός που απαξίωσε τις προοπτικές της επιχείρησης. Αν και παραδέχθηκε πως «πράγματι στις 8 Μαρτίου οι τιμές του νικελίου ξεπέρασαν τα 100 χιλιάδες δολάρια τον τόνο» επισήμανε ότι αυτό οφείλεται σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και έκτοτε η τιμή πέφτει. Σημείωσε παράλληλα ότι «η Ειδική Διαχείριση (σ.σ της ΛΑΡΚΟ) όπως ενημέρωσε την Κυβέρνηση, βλέποντας τη σημαντική άνοδο της τιμής, έσπευσε να αναζητήσει αγοραστές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα. Οι πραγματικές προσφορές που λαμβάνει είναι γύρω στα 22 χιλιάδες δολάρια τον τόνο» προσθέτοντας πως «θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το κόστος παραγωγής».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε στην λογική της απαξίωσης είπε ότι «η ΛΑΡΚΟ διαθέτει απαρχαιωμένο εξοπλισμό, που καθιστά τη λειτουργία της εταιρείας εξαιρετικά κοστοβόρα, με συνεχόμενα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στην παραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι την πενταετία 2015-2019, παρά τις ζημιές εκείνης της περιόδου, ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έγιναν ούτε καν οι απαραίτητες επισκευές και συντηρήσεις, με αποτέλεσμα οι βλάβες στον εξοπλισμό να είναι καθημερινές». Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με την Ειδική Διαχείριση δύο από τα πέντε ηλεκτροκάμινα δεν λογίζονται ως λειτουργικά. Το νούμερο 3 λόγω αδυναμίας ορθής λειτουργίας δεν μπορούσε να δώσει μέταλλο, με αποτέλεσμα να σβήσει γεμάτο, κάτι που το καθιστά ανασφαλές σε περίπτωση λειτουργίας, όπως και το νούμερο 5 λόγω πτώσης της στέγης του πέρσι τον χειμώνα». Συνολικά πρόσθεσε πως «ο βασικός εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι της δεκαετίας του 1970. Το πιο πρόσφατο καμίνι κατασκευάστηκε το 1979 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμία επένδυση. Δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να κάνει επενδύσεις, δεν έχει τους πόρους να κάνει επενδύσεις. Απαιτούνται, συνεπώς, κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου και την περιβαλλοντική συμμόρφωση».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην προοπτική των ομαδικών απολύσεων του προσωπικού λέγοντας πως «ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις επαναπροσλήψεις συμβάσεων, το συγκεκριμένο ζήτημα όπως ξέρετε το συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαχειριστή. Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομικών έχει ληφθεί πρόνοια προκειμένου να υπάρχουν τα κονδύλια ύψους περίπου 22 με 23 εκατομμυρίων ευρώ στη διάθεση της Ειδικής Διαχείρισης όταν χρειαστεί προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι αμέσως στο ακέραιο». Σημείωσε μάλιστα πως «για ακόμη μία φορά το ταμειακό έλλειμμα θα το κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Όπως πράττει τα δύο τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας για πρώτη φορά, κύριε συνάδελφε, την τελευταία δεκαετία 52 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα». Δήλωσε επίσης πως «τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το 2019 ήταν μηδενικά. Λόγω συσσωρευμένων ζημιών και διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων η αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας αυξήθηκε από τα μείον 160 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 στα μείον 407 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019. Δηλαδή η εταιρεία λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια κινήσεως βασιζόμενη στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων».