Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Πως το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα στον ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε σε «παρών»

Μέσα σε λίγες ώρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε στάση δύο φορές
Βραχυκύκλωμα προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους προχωρώντας σε δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ.Μέσα σε λίγες ώρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε στάση δύο φορές.

Ενώ αρχικά επρόκειτο να υπερψηφίσει κατέληξε τελικά στο «παρών» προκαλώντας αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να απαντήσει αν θα ψηφίσει το κόμμα του τις μειώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό ύφος είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας».

Τα λόγια αυτά ερμηνεύτηκαν ως πράσινο φως προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, η στάση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν σαφής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε: «Να μας διευκρινίσετε αν θα ψηφίσετε τις μειώσεις αυτές. Αν θα τις ψηφίσετε. Διότι ακόμα -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- σαφή απάντηση δεν έχω πάρει. Φαντάζομαι η καταφατική σας απάντηση αφορά στο ότι θα μου απαντήσετε ή ότι θα τις ψηφίσετε; Διότι είστε ικανός να κάνετε και τα δυο».

Τα λόγια του πρωθυπουργού αποδείχτηκαν αληθινά λίγη ώρα μετά όταν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και στα δύο άρθρα για τον ΕΝΦΙΑ θα ψηφίσει «παρών», γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας», είπε ο Έφη Αχτσιόγλου προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη μεταστροφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κουμουνδούρου στην συνέχεια διευκρίνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας με τοποθέτηση του τάχθηκε υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και όχι για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

«Άλλα λέει και άλλα κάνει ο Τσίπρας»
Η ΝΔ για να αναδείξει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ζήτημα στο οποίο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ευνοούνται 8 στους 10 πολίτες, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας το αλαλούμ που προκάλεσαν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια.

«Ανέθεσε στην κ. Αχτσιόγλου να εμφανιστεί στη Βουλή και να μεταφέρει εξ ονόματος του κ. Τσίπρα ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγα λεπτά αργότερα η καταψήφιση έγινε “παρών”. Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.