Στο 6% ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης-Η απάντηση της κυβέρνησης στις ανατιμήσεις

Η εισβολή στην Ουκρανία και το ράλι στις τιμές των καυσίμων δημιουργούν «πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών», όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέναντι σε αυτή τη διεθνή πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης, όπως το έκτακτο επίδομα σε χαμηλά αμειβόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους, η γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, ο χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ κλπ.

Όμως, η συνεχιζόμενη διεθνής κρίση και τα επίχειρά της εξακολουθούν να αυξάνουν με γεωμετρικό ρυθμό τα προβλήματα (και) για τα ελληνικά νοικοκυριά. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν και γι’ αυτό δεν έχουν σταματήσει ν’ αναζητούν τρόπους ανακούφισης των Ελλήνων και Ελληνίδων.

Πλέον, στο επίκεντρο -όπως αναφέρει η εφημερίδα «Realnews» της Κυριακής (27/3)- επανέρχεται η μείωση του φόρου στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μεταφορά τους στον χαμηλό συντελεστή του 6%.Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εξετάζει (και) αυτό το… εργαλείο. Το οικονομικό επιτελείο το είχε κάνει και τον περασμένο μήνα. Με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει δημόσια: «Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα. Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους. Στο βαθμό που είναι εφικτό, έχουμε στηρίξει τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και για όσο χρειάζεται θα το κάνουμε. Αλλά όσο μπορούμε».