Μακρόν και Λεπέν περνούν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν προηγούνται στην πρόθεση ψήφου, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και φαίνεται ότι θα περάσουν με άνεση στον δεύτερο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria, για λογαριασμό του France Info και της εφημερίδας Le Parisien.

Ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, η Λεπέν 20%, ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με 16% και ακολουθούν ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 11% και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, της παραδοσιακής δεξιάς, Βαλερί Πεκρές με 9,5%.

Στον δεύτερο γύρο η δημοσκόπηση εμφανίζει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 54%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 29 Μαρτίου-1 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.708 ενηλίκων και το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο +/-0,7 έως 2,4%.

Παρόμοια ποσοστά (28% για τον Μακρόν, 21,5% για τη Λεπέν και 15% για τον Μελανσόν) δίνει για τον πρώτο γύρο και η δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial.

Εντουάρ Φιλιπ και Ζακ Αταλί προειδοποιούν για τους κινδύνους σε περίπτωση νίκης της Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να είναι το μεγάλο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο το ενδεχόμενο να επικρατήσει η Μαριν Λεπέν, σε περίπτωση μεγάλης αποχής, δεν αποκλείεται πλέον.

“Φυσικά και η Λεπέν μπορεί να κερδίσει. Από το 2017, προσποιείται ότι επανεξέτασε πολλά από τα πράγματα που δεν αρέσουν σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Parisien ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υπογραμμίζοντας ότι «η πολύ μεγάλη επιθετικότητα του Ζεμούρ και η συχνά σκανδαλώδης φύση των παρατηρήσεών του φαίνεται να μαλακώνουν την εικόνα της συγκριτικά».

«Αν κερδίσει τα πράγματα θα είναι, πιστέψτε με, πολύ διαφορετικά για τη χώρα. Και όχι προς το καλύτερο. Το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο” καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Les Échos εξετάζει τι θα σήμαινε για τη Γαλλία ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. “Ας το επαναλάβουμε: η εκλογή της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να το έχουμε πραγματικά αποφασίσει. Θα ήταν ένα Frexit χωρίς προηγούμενη συζήτηση” αναφέρει.

“Τέλος, θα σήμαινε να θέσουμε το στρατό μας και την εξωτερική πολιτική της χώρας στα χέρια ενός ατόμου του οποίου οι μόνοι σύμμαχοι στον κόσμο είναι οι κύριοι Ορμπάν και Πούτιν. Με άλλα λόγια, εάν η κυρία Λεπέν εκλεγεί σε λιγότερο από ένα μήνα, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατροπής: η χώρα μας θα ένωνε τις δυνάμεις της με τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, κατά της υπόλοιπης ΕΕ και κατά του ΝΑΤΟ”.