Σε περαιτέρω συρρίκνωση των δικτύων τους θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες,κλείνοντας καταστήματα και μειώνοντας το προσωπικό τους με υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στους σχεδιασμούς που έχουν εκπονήσει, προβλέπεται ότι θα κλείσουν συνολικά 115-120 καταστήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 800 άτομα.
Πολλοί εργαζόμενοι σ’ αυτές τις μονάδες θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, άλλοι θα μετακινηθούν, ενώ ανακατατάξεις προσωπικού θα γίνουν σε όλο το εύρος των δικτύων, καθώς ο όγκος και η φύση των συναλλαγών αλλάζουν με την ψηφιοποίηση.
Η μεγάλη “σφαγή” θα γίνει στην Πειραιώς, που σχεδιάζει να κλείσει έως και 52 καταστήματα, μειώνοντας αναλογικά το προσωπικό του ομίλου της, που αριθμεί τώρα περίπου 8.900 εργαζόμενους. Η Eurobank σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 25 καταστήματα, η Εθνική σε 20 με 25 και η Alpha Bank σε 15.
Οι σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν σταδιακά, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν υπόψη το γενικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, επιδιώκοντας να αποφύγουν σφοδρές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και επικρίσεις.
Η Τρ. Πειραιώς, που εφαρμόζει μακροχρόνιο πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης, με συρρίκνωση δικτύου, μείωση προσωπικού και περιστολή λειτουργικού κόστους, έχει στόχο να περιορίσει φέτος τον αριθμό καταστημάτων της σε περίπου 380, από 414 που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και 578 το 2019.
Θα ακολουθήσει νέο “ψαλίδισμα” την επόμενη διετία-τριετία, με στόχο τον τελικό περιορισμό του δικτύου σε 318 μονάδες.
Το report της Citi
Επικαλούμενη στοιχεία από τον σχεδιασμό της τράπεζας, η Citi αναφέρει στο τελευταίο της report ότι η Πειραιώς θα κλείσει φέτος περίπου 40 καταστήματα και θα περιορίσει κατά 30% τη συνολική απασχόληση προσωπικού, μετρούμενη σε εργατοώρες.
Αυτή η μείωση του συνολικού χρόνου απασχόλησης – και των αντίστοιχων μισθολογικών δαπανών – θα επιτευχθεί αφ’ ενός με μείωση του αριθμού εργαζομένων και αφ’ ετέρου με αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, σε αντικείμενα εργασιών, σε υπερωρίες κλπ.
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει βέβαια ως θετική εξέλιξη το κλείσιμο καταστημάτων, την αποχώρηση προσωπικού και τη μείωση της απασχόλησης: Εκτιμά ότι το λειτουργικό κόστος της τράπεζας θα μειωθεί φέτος κατά 4% και θα συνεχίσει να μειώνεται την επόμενη διετία με ετήσιο ρυθμό 2-3% το 2023 και το 2024.
Αυτό θα συμβάλει βέβαια σε ενίσχυση της κερδοφορίας.
Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/stereaeconomy.gr