Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να επικράτησε στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απόλυτα εξασφαλισμένη η νίκη του στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία θα είναι τελικά μια επανάληψη του 2017 όσον αφορά τους δύο «μονομάχους» καθώς Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο της Κυριακής αλλά, όπως σημειώνει το BBC, «κανείς να μην έχει την αυταπάτη ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι τόσο εύκολα για τον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας καθώς τα όσα συνέβησαν την Κυριακή δείχνουν πώς ξαναγράφηκε ο εκλογικός χάρτης στη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται μια μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων από τον Ερίκ Ζεμούρ, τον έτερο υποψήφιο της άκρας δεξιάς, προς την Μαρίν Λεπέν την οποία εκτιμάται ότι στήριξαν και αρκετοί ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Στο στρατόπεδο της αριστεράς η πρώτη ανάλυση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν πως ούτε η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό ούτε ο υποψήφιος των Πράσινων, Γιανίκ Γιαντότ θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο και γι’ αυτό μετακίνηθηκαν μαζικά προς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν προκειμένου να είναι ένας υποψήφιος της αριστεράς στην κούρσα και παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι αρεστούς για αρκετούς Σοσιαλιστές ή Πράσινους.
Στον χώρο του κέντρου αρκετοί που θα στήριζαν την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Βαλερί Πεκρές τελικά φαίνεται ότι στράφηκαν προς τον Μακρόν με κίνητρο τον φόβο τους από την δημοσκοπική ορμή των τελευταίων εβδομάδων για Λεπέν και Μελανσόν.
Η ερμηνεία του τελικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχει δύο σημαντικές ερμηνείες:
Η πρώτη αφορά τη συντριπτική ήττα των δύο παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας που ήταν στην κυβέρνηση από το 1958, μια διαδικασία που ξεκίνησε με την εμφάνιση κλαι τη νίκη Μακρόν πριν από πέντε χρόνια που ολοκληρώθηκε, ως φαίνεται, το 2022.
Ο Μακρόν φαίνεται ότι κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτική ζωή της Γαλλίας το δίπολο ανάμεσα στον δικό του «ρεαλισμό της κεντρώας πολιτικής» και του «ανοίγματος στον κόσμο» ο οποίος βρίσκεται απέναντι στον «εξτρεμισμό» των δύο βασικών του αντιπάλων: τον «εθνικιστικό εξτρεμισμό» της Λεπέν και τον «ουτοπικό εξτρεμισμό» του Μελανσόν. Για την ώρα η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει για τον Μακρόν καθώς του επιτρέπει να ενσωματώνει τις «υπεύθυνες δυνάμεις» τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά
Την ίδια ώρα, όμως, το δεύτερο «μάθημα» από τον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία θα πρέπει να προβληματίσει τον Μακρόν, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, κι αυτό γιατί οι αποκαλούμενες «ανεύθυνες» δυνάμεις των άκρων γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές. Αν προσθέσει, δηλαδή, κανείς τις ψήφους της Λεπέν, του Ζεμούρ και του τρίτου υποψήφιου με παρόμοιες απόψεις, του Νικολά Ντουπόν, η άκρα δεξιά συγκεντρώνει 33% ποσοστό υψηλότερο κατά επτά μονάδες σε σχέση με το 2017. Από την άλλη αν αθροίσουμε τις ψήφους του Μελανσόν και των δύο Τροτσκιστών υποψηφίων τότε τα ποσοστά των άκρων ξεπερνούν άνετα το 50%.
Αρκετοί από τους τελευταίους θα ψηφίσουν τελικά Μακρόν στον δεύτερο γύρο για τον ίδιο λόγο που το έκαναν και το 2017 καθώς γι’ αυτούς το να δουν την άκρα δεξιά στην εξουσία είναι κάτι το αδιανόητο. Θα υπάρξουν, όμως, και αυτοί που θα επιλέξουν αποχή, λευκό ή τελικά Λεπέν.
«Η αλήθεια είναι ότι η αντι-Λεπέν ψήφος και η αντί-Μακρόν ψήφος συγκλίνουν: η πρώτη έχει πτωτική τάση και η δεύτερη ανοδική και γι’ αυτό αυτή τη φορά ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία δεν θα είναι ο ίδιος περίπατος (σ.σ. για τον Μακρόν)» καταλήγει η ανάλυση του BBC.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 96% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλία, (τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,35%. H Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 23,97% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 21,7%.
Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί.
Η Λεπέν από την πλευρά της, κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.
«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, είπε η Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».