36 χρόνια πέρασαν από το τρομακτικό ατύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, τότε που όλη η Ευρώπη αναστατώθηκε με εξαίρεση τον Θανάση Καρτερό και τον Ριζοσπάστη. Την ώρα που συναγερμός είχε σημάνει σε όλη τη γηραιά ήπειρο, ο τότε αρχισυντάκτης της εφημερίδας έβλεπε δυτική προπαγάνδα και παρέπεμπε τον κόσμο να τρώει άφοβα μαρούλια.
Τι και αν λίγο καιρό αργότερα, όταν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου (όπου η έκθεση στη ραδιενέργεια ήταν υψηλή) πούλησαν στην Ιταλία 300.000 τόνους στάρι, οι Ιταλοί το μέτρησαν και ανακάλυψαν ότι περιείχε πολύ υψηλές τιμές ραδιενέργειας. Η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να το πάρει πίσω, γιατί είχε ήδη καταβάλει τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Τελικά η λύση βρέθηκε: το αγόρασε η ΕΟΚ, το ανάμειξε με κανονικό στάρι που δεν περιείχε ραδιενέργεια και το μοίρασε ως βοήθεια σε λιμοκτονούσες χώρες στην Αφρική και στην Ανατολική Γερμανία.
«ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ. Αντισοβιετικό ‘νέφος’», έγραφε στο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστης το δεξί χέρι σήμερα του Τσίπρα για να συμπληρώσει παρακάτω: «Η ΕΣΣΔ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».