Ελλάδα-Τουρκία: Μία δύσκολη εξίσωση

Η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις αιφνίδιες προκλήσεις της Τουρκίας, με το πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ενημέρωση του ΝΑΤΟ και γενικώς της διεθνούς Κοινότητας αλλά και με την ετοιμότητα των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά, αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της εθνικής πολιτικής στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

του Όθωνα Καραγιάννη

Συγχρόνως αναδεικνύεται για μίαν ακόμη φορά η πάντοτε εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δυστυχώς όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς. Το τρίπτυχο της κυβερνητικής αντίδρασης στέλνει σαφή μηνύματα.

Πρώτον ότι τα Μέτρα Εμπιστοσύνης μεταξύ δύο χωρών, όταν έχουν διαφορές, δεν αποτελούν μία θεωρητική διαδικασία και αποτελεί «ένα ταγκό» που χορεύεται με δύο. Που σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το αφηρημένο αλλά κτίζεται με επίδειξη καλής θέλησης που συμβάλει στην αποτροπή προκλητικών ενεργειών της μίας ή της άλλης πλευράς.

Δεύτερον η ετοιμότητα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επειδή παραβιάζεται ο υπεράνω αυτών εθνικός εναέριος χώρος ακυρώνει και την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Πέραν βεβαίως του γεγονότος ότι εξακολουθεί υφισταμένη η λεγόμενη στρατιά του Αιγαίου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν μία δύσκολη, κυριολεκτικά, εξίσωση. Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η γείτων χώρα επιδιώκει να εμφανίζεται ως ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί ένα ιστορικό σύνδρομο που δικαιολογεί και την στάση της έναντι της Ελλάδας.

Είναι, πράγματι, πολύ δύσκολο για μία παλαιά Αυτοκρατορία, όπως υπήρξε η Οθωμανική, να αφομοιώσει –κοινώς να χωνέψει- ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Ότι η υπόθεση της ελληνικής Ανεξαρτησίας αποτέλεσε την σπίθα της σταδιακής διάλυσης της Αυτοκρατορίας αυτής, αρχής γενομένης από την Βαλκανική.

Η ιστορική αυτή πραγματικότητα στοιχειώνει διαχρονικά την τουρκική εξωτερική πολιτική, και το παλαιό αυτό τρόπαιο «ουκ εά καθεύδειν» κάθε πολιτική της ηγεσία. Και που η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να λησμονεί αν θέλει να προσεγγίζει ρεαλιστικά τις σχέσεις των δύο αυτών χωρών, που όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι καταδικασμένες να είναι γείτονες.