Τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στην Τουρκία τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας μετά την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών Rafale.
Όταν η Ελλάδα παραλάμβανε τον Ιανουάριο τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, o τουρκικός Τύπος εφαρμόζοντας απολύτως στην πράξη την παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», επιχειρούσε να υποβαθμίσει την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας με τα κορυφαία γαλλικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη θάλασσα και τον αέρα του Αρχιπελάγους, μετά την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, τόσο με τα μαχητικά Rafale όσο και με τις φρεγάτες Belharra, φαίνεται πως προβληματίζουν έντονα και ενοχλούν το καθεστώς Ερντογάν, που πλέον αδυνατεί – παρά την προπαγάνδα – να πείσει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανίσχυρες απέναντί τους.
Η εξέλιξη είναι απολύτως λογική, μιας και την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία φυλλοροεί σε διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και έμπειρων πιλότων, ικανών να αντιμετωπίσουν τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Έλληνες, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα με πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη.
Με την έλευση των Rafale, και την άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι τα περιθώρια για «νταηλκίκια» στο Αιγαίο στενεύουν, μιας και πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία απέκτησε και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, βάζοντας σταδιακά στη φαρέτρα της 24 Rafale, 84 F-16 Viper, 24 Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις.
Η ενόχληση πλέον των Τούρκων αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με την φιλοκυβερνητική Yeni Safak να κάνει λόγο για προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει, τα Rafale κλειδώνουν τους στόχους από πολύ μεγάλες αποστάσεις, με τα υπόλοιπα ελληνικά μαχητικά να ακολουθούν και να πραγματοποιούν αερομαχίες με τα τουρκικά αεροσκάφη.
Μάλιστα, οι Τούρκοι αδυνατούν να πιστέψουν πως τα Rafale πετούν έχοντας στο cockpit Έλληνες πιλότους και αναρωτιούνται αν οι Έλληνες πιλότοι προσαρμόστηκαν στα μαχητικά ή μήπως τα πετούν Γάλλοι πιλότοι. Προφανώς και γνωρίζουν πως οι Έλληνες πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί επί ένα σχεδόν χρόνο στη Γαλλία, ωστόσο, επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κατά της Γαλλίας.
Παράλληλα, η Άγκυρα παραδέχτηκε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επανήλθε στο ζήτημα για τα «σύνορα της καρδιάς τους», δημοσιεύοντας ξανά χάρτες με τη Θράκη, τη Συρία και το Ιράκ εντός της τουρκικής επικράτειας. Με τους χάρτες αυτούς, υποστηρίζουν ότι αν ήταν έτσι τα σύνορα στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν πρόσφυγες, καθώς θα ήταν όλοι υπήκοοι της Τουρκίας.