Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχθηκε ο διεθνής τύπος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr και η Αμαλία Κάτζου, ειδικά μετά την ιστορική τόσο λόγω περιεχομένου όσο και συνθηκών ομιλία στο Κογκρέσο καθώς ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στα μέλη της βουλής των Αντιπροσώπων και τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ.
Σε μια ομιλία διάρκειας 50 λεπτών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων τα κοινά σημεία στη δημοκρατική ιστορία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και τις κοινές εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις των δύο χωρών.
Associated Press Ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει στο Κογκρέσο ότι η δημοκρατία δοκιμάζεται από τη Ρωσία
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ομιλία του σε μια κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου για να επισημάνει τον «ηρωισμό» των Ουκρανών που πολεμούν τη ρωσική εισβολή και τη «σημασία του να διαλέγουμε πλευρά» για να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Πήραμε πλευρά. Αδιαμφισβήτητα. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότητα του Πούτιν», είπε με τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα
Ο Έλληνας ηγέτης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να τιμήσει τον εορτασμό μνήμης για τη διακόσια χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας που οδήγησε στην εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ταξίδι του αποσκοπεί στην ενίσχυση της ισχυρής ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής.
Προσκαλώντας τον στο βήμα, η Νάνσι Πελόζι σημείωσε τον «ακλόνητο δεσμό» μεταξύ των δύο χωρών καθώς οι πατέρες του αμερικανικού έθνους βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή», είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Handelsblatt: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Κογκρέσο έστειλε μήνυμα προστασίας της Δημοκρατίας». Εκτενές άρθρο για την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με έμφαση στα μηνύματα κατά του λαϊκισμού και κατά του αναθεωρητισμού και της ρωσικής επιθετικότητας.
«Σε ομιλία του και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την προστασία των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο από επιθέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Στην ομιλία του στο αμερικανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Μητσοτάκης παραπονέθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτίθεται στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες με τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση.
διαίτερα σημαντική είναι η αναφορά της Handelsblatt και στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Είναι σπάνια τιμή για ξένους επισκέπτες να απευθύνονται και στις δύο αίθουσες του Κογκρέσου σε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό κοινοβούλιο, έχουν γίνει δέκα τέτοιες ομιλίες τα τελευταία δέκα χρόνια. H πιο πρόσφατη έγινε τον Μάρτιο από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και η προηγούμενη τον Απρίλιο του 2019 από το γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
News für die Schweiz: «Ο Μητσοτάκης ζητά τον τερματισμό της διχοτόμησης της Κύπρου ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ» Η ελβετική News für die Schweiz ξεχώρισε την αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα, την «ανοικτή πληγή του ελληνισμού» όπως χαρακτηριστικά είπε και τα σαφή μηνύματα του Έλληνα πρωθπουργού προς την Τουρκία, από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Οι Ελβετοί ξεχώρισαν τη φράση «Η τουρκική εισβολή και η επακόλουθη διχοτόμηση της Κύπρου πριν από 48 χρόνια είναι μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να πονάει. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών για το νησί», από την ομιλία του πρωθυπουργού.
Αναφέρονται επίσης και στο ζήτημα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αναφέροντας ξανά πως ο κ.Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πράξεις απροκάλυπτης επίθεσης που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα εδαφικά της δικαιώματα.
Τέλος, στην ελβετική ιστοσελίδα αναφέρονται και τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία για τη στάση της στο ΝΑΤΟ, όπου ανέφερε ξεκάθαρα πως αποτελεί μια πηγή αστάθειας ενώ απευθυνόμενος σε βουλευτές και γερουσιαστές είπε ότι θα πρέπει να το έχουν υπόψη όταν αποφασίζουν για πωλήσεις όπλων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Nau: Ο Μητσοτάκης ζητά τον τερματισμό της διχοτόμησης της Κύπρου ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να τερματιστεί η διχοτόμηση της Κύπρου και αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία.
«Η τουρκική εισβολή και η επακόλουθη διχοτόμηση της Κύπρου πριν από 48 χρόνια είναι μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να πονάει» είπε.
Ο Μητσοτάκης έθεσε επίσης το θέμα των πολύ συχνότερων πρόσφατα υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής εδώ: δεν θα δεχθούμε πράξεις απροκάλυπτης επίθεσης που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα». Αυτό εξαιρεί επίσης τις υπερπτήσεις – αυτές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Η ηρεμία στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται επί του παρόντος στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η συμμαχία είναι πρόσθετη αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της. Απευθυνόμενος σε βουλευτές και γερουσιαστές, ο Μητσοτάκης είπε ότι θα πρέπει να το έχουν υπόψη όταν αποφασίζουν για πωλήσεις όπλων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει ξανά αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
UPI: «Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υμνεί τη Δημοκρατία» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ την Τρίτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι δύο χώρες συνδέονται με την κοινή αξία της δημοκρατίας. «Βρίσκομαι ενώπιόν σας για να τιμήσω ένα θαύμα που κάθε ελεύθερος άνθρωπος ενστερνίζεται και που ενώνει Έλληνες και Αμερικανούς με έναν τρόπο μοναδικό. Αυτό το θαύμα, η ελληνική ιδέα που θα άλλαζε για πάντα τον κόσμο, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα αν όλοι οι πολίτες της είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους τους. Με μία λέξη, αυτό το θαύμα είναι η Δημοκρατία» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι Δημοκρατίες μας πάλεψαν και με εσωτερικούς δαίμονες. Υπομείναμε τα φρικτά δεινά των εμφυλίων πολέμων και την απόγνωση των οικονομικών κρίσεων. Αλλά βγήκαμε ισχυρότεροι και πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους» τόνισε προσθέτοντας οτι η Ελλάδα πήρε θέση και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν»
Roll Call: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποιεί το Κογκρέσο για την εσωτερική δημοκρατική διάβρωση, επικαλούμενος και την ιστορία της χώρας του. O Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος ξένος ηγέτης που απευθύνεται σε κοινή Σύνοδο από την έναρξη της πανδημίας αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική ιστοσελίδα.
Απευθυνόμενος σε κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη το 2019, αναφέρθηκε στον αγώνα της χώρας του για κοινωνική συνοχή εν μέσω της αυξανόμενης ανισότητας και της διάδοσης της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Προσωπικά, ανησυχώ περισσότερο για τους εσωτερικούς κατακερματισμούς των δημοκρατιών μας από ό,τι φοβάμαι την απειλή αλαζονικών τυρράνων» είπε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνέλθουν από τους μαζικούς πυροβολισμούς στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια,η Ελλάδα είναι επίσης αντιμέτωπη με την έξαρση του ακροδεξιού εξτρεμισμού.
Σύμφωνα με το Roll Call, το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είχε προγραμματιστεί για το 2021, οι περιορισμοί της πανδημίας, ομως, επέβαλαν τον επαναπρογραμματισμό της επίσκεψής του στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Σε μια ομιλία διάρκειας 50 λεπτών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα κοινά σημεία στη δημοκρατική ιστορία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και τις κοινές εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις και με τη Ρωσία – σημειώνει το δημοσίευμα – αν και οι ισχυροί δεσμοί κλονίστηκαν από την απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας