Μετά από δύο χρόνια πανδημίας το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, καθώς παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τετραψήφια επίπεδα, τα περισσότερα μέτρα έχουν καταργηθεί, ενώ από τις αρχές Ιουνίου κατεβαίνουν και οι μάσκες στην πλειονότητα των εσωτερικών χώρων.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός δεν παίρνει άδειες, λόγω καλοκαιριού, απλώς έχουμε μάθει από τα προηγούμενα δύο χρόνια ότι το πρόβλημα το καλοκαίρι είναι ελάχιστο και αρχίζει να επανεμφανίζεται από αρχές Οκτωβρίου και γι αυτό πρακτικά είπαμε ότι η επανεξέταση των μέτρων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Κατάργηση μέτρων – Αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας
Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου έχει καταργηθεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31 Αυγούστου έχει επανέλθει στο 100% η λειτουργία όλων των χώρων. Από 3 Μαΐου καταργήθηκαν τα τακτικά self test στα σχολεία. Την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει τη χρήση μάσκας στα σχολεία.
Από 1η Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο), σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση. Παραμένει η ισχυρή σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.
Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και συναφείς δομές, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.
Η σύσταση για χρήση μάσκας διατηρείται
«Για να είμαστε σαφείς οι μάσκες είναι ένα μέτρο που δεν το καταργούμε, σταματάμε το πρόστιμο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Η σύσταση διατηρείται και διατηρείται ισχυρά. Δηλαδή το να φοράει κάποιος μάσκα όταν ταξιδεύει με αεροπλάνο είναι κάτι που συζητιέται και θα το κάνουμε και εμείς για τον εαυτό μας». Διευκρινίζει ότι το να μπει κάποιος σε ένα εμπορικό κατάστημα όπου είναι αυτός και ο καταστηματάρχης η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, αν όμως μπει σε χώρο που είναι δεκάδες άλλοι, εκεί βεβαίως χρειάζεται.
Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή συνειδητής τήρησης των μέτρων προστασίας μετά από δύο χρόνια πανδημίας και δεν χρειάζεται κάποιος να επιβάλλει πρόστιμο. Δεύτερον ακολουθούμε αυτό που γίνεται σε όλο τον πλανήτη, δεν μπορούμε να είμαστε το γαλατικό χωριό όπου μπορεί να έχει ιδιαίτερους κανόνες συνοδευόμενους με πρόστιμα. Το να υπάρχει πρόστιμο σε ένα σημείο του πλανήτη αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα που πρέπει να απαλειφθεί. Επιπλέον, είμαστε επιδημιολογικά σε ένα σημείο που τώρα μπορούμε να το κάνουμε, και όχι νωρίτερα όπως συζητιόταν και όχι παντού. Επίσης, τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι όλα μέτρα δυσάρεστα, δεν είναι λογικό και δεν πρέπει να διατηρούμε μέτρα που δεν είναι αναγκαία στη δεδομένη χρονική στιγμή, διότι αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να επανέλθουμε θα πρέπει τότε να υπάρχει τήρηση».